İşletme birleşmelerinde şerefiyenin ölçülmesi
Business merger and the measurement of goodwill
- Tez No: 494268
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜREDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Birleşmeleri, Şerefiye, Gerçeğe Uygun Değer, TFRS 3, business mergers, goodwill, fair value, TFRS 3
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünyada gelişen yeni iktisat düzeni, işletmeler için çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ulusal ve uluslararası işletme birleşmeleri yoluyla dünya çapında işletme olma imkânıdır. Devamlılığını sağlamak, büyümek veya yeniden yapılanarak güçlenmek isteyen işletmeler, uyguladıkları çeşitli birleşme yöntemleriyle bunu gerçekleştirebilmektedirler. Bu tez çalışmasının ana konusunu, işletme birleşmelerinde ortaya çıkan şerefiyenin ölçülmesi oluşturmaktadır. Birinci bölümde genel olarak İşletme birleşmelerinin tanımı, türleri, sınıfları ile dünyada ve ülkemizdeki gelişim süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde işletme birleşmelerini düzenleyen Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere, Vergi Kanunları ve diğer ilgili kanunlara değinilmiş, üçüncü bölümde ise Türkiye Finansal Raporlama Standardlarına yer verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde işletme birleşmelerinde gerçeğe uygun değer yöntemi ve şerefiyenin hesaplanması incelenmiş ayrıca şerefiyenin hesaplanması ile ilgili farklı durumlar örnek uygulamalarla açıklanmıştır. Beşinci bölümde şerefiyenin değer düşüklüğü testi yeralmıştır. Uygulamanın yer aldığı altıncı bölümde esas olarak birleşme sürecinin daha iyi anlaşılması hedeflenmiştir. Bu bölümünde en çok tercih edilen birleşme yöntemi olarak değerlendirilen kolaylaştırılmış birleşme örneği seçilmiştir. Sonuç bölümünde işletme birleşmeleri ve şerefiyenin ölçümü ile gerçeğe uygun değer kavramı hakkındai genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The world economic order has been evolving overtime, and it offers various opportunities for businesses. The most important of these is the opportunity of being a world business through national and international business mergers. Businesses that want to maintain business continuity, grow or become stronger by reorganization can do with a variety of merger models. The primary concern of this thesis is the measurement of goodwill in the business mergers. This thesis is structured as follows; in section 1, the definitions, types, classes and development processes of business mergers in the world and Turkey are discussed. In section 2, the Turkish Commercial Code, which regulates business mergers, Tax Laws and other related laws are handled, then, in the section 3 the Turkish Financial Reporting Standards are mentioned. In the fourth part of the study, the fair value method in the business mergers and the measurement of goodwill are examined, then, the different situations related to the measurement of the goodwill are explained by example problems.In section 5, fair value Section 6 consists of research problem and its application. It is aimed mainly to have better understanding of merger process. In this section, the facilitated merger example, which is considered the most preferred merger model, is chosen. In the conclusion section, a general evaluation on the business mergers, the measurement of goodwill and the concept of fair value are made.