Servet Divanı (İnceleme - metin)
Servet's Divan (Analysis - text)
  1. Tez No: 422205
  2. Yazar: FATİH MEHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Servet, Dîvân, Atasözü, Deyim, Servet, Dîvân, Proverb, İdiom
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 504
Özet
Servet Dîvânı (İnceleme-Metin) adlı bu çalışmada amaç, Osman Servet Efendi'nin hayatı, mahlası ve edebî şahsiyeti üzerinde durularak Türk kültür ve edebiyatındaki yerini belirlemektir. Tezin metin kısmında üç yazma mukayese edilerek tenkitli metin ortaya konulmuş, metnin Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkiye Türkçesine aktarılmasında ilmî çeviriyazı sistemi gözetilmiştir. Çalışma, bir girişten sonra şairin hayatı, mahlası, edebî kişiliği ve eserleri; Dîvân'ın şekil yönünden incelenmesi; Dîvân'da yer alan atasözü ve deyimlerin tespit edilmesi ve anlam çerçevelerinin ortaya konulması ve metin olmak üzere dört bölümden meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the main object is to determine the place of Osman Servet Efendi in Turkish culture and literature by emphasizing the life and literary personality of him. In the part of the paper three writing has been compared to reveal a reviewed text. And scientific translation writing method has been considered in the translation of the text from the Ottoman Turkish to the present Turkish. The study consists of four part; after a preamble, the life and works of the poet, study of his literature in terms of form, ascertaining of proverbs and idioms in the literature and the revealing of the reviewed text upon the translation writing.