Molla Muhammed Timur'un Âsâru'l İmâmiyye (Çağatayca Kelile ve Dimne tercümesi) adlı eseri- metin, notlar, dizin-sözlük
Âsâru'l-iİmâmiyye (Chagatai translation of Kalilah and Dimnah) by Molla Muhammad Timur text, notes, index-dictionary
  1. Tez No: 422208
  2. Yazar: FEYZİ ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kelile ve Dimne, Âsâru'l-imâmiyye, Molla Muhammed Timur, Kaşgar, Çağatay Türkçesi, Kalilah wa Dimnah, Âsâru'l-imâmiyye, Molla Muhammed Timur, Kaşgar, Chagatai Turkish
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1128
Özet
Bu tezde Molla Muhammed Timur'un Âsâru'l-İmâmiyye isimli Kelile ve Dimne tercümesinin metin çevirisi yapılmıştır. Âsâru'l-İmâmiyye Kaşgar beylerinden olduğu anlaşılan İmam Muhammed Beg'in isteği üzerine 1718-19 tarihinde Çağatay Türkçesi'ne tercüme edilmiştir. Âsâru'l-İmâmiyye Kâşifî'nin Envâr-ı Süheylî isimli Farsça Kelile ve Dimne eserinden tercüme edilmiştir. Âsâru'l-İmâmiyye adlı eserin biri Hollanda Leiden Üniversite kütüphanesinde beşi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yer alan Fenler Akademisi Ebu Rayhan Birunî Şarkşinaslık Enstitüsü Yazma Eserler Bölümü'nde bulunan altı nüshası tespit edilmiştir. Dört bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde Kelile ve Dimne'nin telifi, dünya dillerine ve Türkçeye tercüme serüveni hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Molla Muhammed Timur'un hayatı ve eserleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Âsâru'l-İmâmiyye'nin yukarıda bahsi geçen altı nüshasının ikisi kullanılarak eksiksiz, anlaşılır bir metin tesis edilmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde metinde geçen kelimelerin anlamlarının ve geçtiği yerlerin gösterildiği bir dizin-sözlük verilmiştir. Genel tespitlerin sıralandığı sonuç bölümüyle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissartation, the translation of Kalilah wa Dimnah by Molla Muhammad Timur, entitled Âsâru'l-İmâmiyye, is transcripted into Latin transcription system. Âsâru'l-İmâmiyye was translated into Chagatai during 1718-1719 by the order of İmam Muhammad Beg, who was one of the contemporary Kashgar begs/rulers. Âsâru'l-İmâmiyye was translated into Chagatai from the Persian Kalilah wa Dimnah of Kashifi's Anwar-e Suhaylî. There are six copies of Âsâru'l-İmâmiyye found worldwide, one in the library of Leiden University in the Netherlands, the other five in the Manuscripts Department of Abu Rayhan Birunî Oriental Institute of the Academy of Sciences in Uzbekistan's capital Tashkent. This dissertation consists of four chapters. The first chapter informs about the venture of the composition of Kalilah wa Dimnah, and its translation into Turkish and other world languages. The second chapter examines life and works of Molla Muhammad Timur. The third chapter attempts to compose a complete and clear text based upon the two of the six copies available of Asâru'l-İmâmiyye mentioned above. The fourth chapter provides a full dictionary of the text and an index locating these words in the text. The conclusion summarizes the general outcomes of the study.