Rusçanın uzaktan eğitim yoluyla yabancı dil olarak öğretimi
Teaching Russian as a foreign language via distance education
  1. Tez No: 422210
  2. Yazar: ONUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, yabancı dil öğretimi, rus dili, hareket fiilleri, distance education, foreign language teaching, russian language, verbs of motion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmada, Rusça öğretiminde uzaktan eğitimin nasıl kullanılabileceğiyle ilgili süreci tasarlamak, öğrencilerin söz konusu yeni eğitim sistemine ilişkin görüşlerini incelemek ve sonuçlandırmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ilk olarak uygulamaya katılacak öğrencilere uzaktan eğitimin ve uzaktan yabancı dil öğretiminin tanıtımı ve sunumu yapılmıştır. Daha sonra öğrencilere çevrimiçi ve eş zamanlı sanal sınıf ortamında“Hareket Fiilleri”ünitesinin konu anlatımı yapılmış ve çeşitli alıştırmalar uygulanmıştır. Betimlemeli bir yüksek lisans tezi olan bu çalışmada Rusça Uygulamalı Dilbilgisi 2 dersinde uzaktan eğitim sisteminin uygulanması açıklanmaya çalışılmış; diğer taraftan,“Öğrencilerin uzaktan Rusça öğretimine ilişkin görüşleri olumlu mudur?”sorusuna yanıt aranmıştır. Çalışma kapsamında uzaktan eğitim yoluyla örnek bir ders olarak; İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Rus Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı birinci sınıf Rusça Uygulamalı Dilbilgisi 2 dersi müfredatında yer alan“Hareket Fiilleri”konusu işlenmiştir. Çalışmada, nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma, İstanbul Üniversitesi, Rus Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 2014-2015 bahar yarıyılında öğrenim gören 21 öğrenciyle yürütülmüştür. Çalışma grubu, gönüllülük esasına ve nitel araştırmaların yapısına uygun amaçlı örnekleme yaklaşımına göre belirlenmiştir. Araştırmada verilerinin toplanmasında soruşturma yaklaşımı benimsenmiş, veri toplama aracı olarak ise araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşü alınan yarı yapılandırılmış görüşme formu ve katılımcıların kişisel ve akademik özelliklerini tanımaya yönelik Katılımcı Bilgi Formu (KBF) kullanılmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi tekniğiyle 4 ana tema ve 13 alt kategori halinde maddeleştirilerek analiz edilmiş ve bazı çıkarımlarda bulunulmuştur. Araştırma sonucunda uygulamaya katılan öğrencilerin, uzaktan eğitim yoluyla yabancı dil öğretimine ilişkin olumlu görüşlerin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sonuç doğrultusunda, uzaktan eğitim sisteminin Rusçanın yabancı dil olarak öğretiminde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to lay out the process related to managing Russian language teaching via distance education, to examine and bring to a conclusion opinions about new education system. According to this aim, firstly distance education and distance language teaching was introduced and explained to students involved in the study. Afterwards the unit of“Verbs of Motion”was lectured to students and several exercises were performed in an online and synchronous virtual classroom. In this study which is descriptive master's thesis, the usage of distance education system in Applied Russian Grammer 2 course was tried to be explained; besides the question that is“are students' views about distance Russian learning positive?”was searched. Within the context of the study;“Verbs of Motion”, which includes curriculum of the first grade Applied Russian Grammer 2 course in Istanbul University, Faculty of Letters, Slavic Languages and Literatures, Russian Language and Literature Department, was discussed as a sample lesson via distance education. In the study case study design, which is one of the qualitative searching methods, was used. Study was carried out with 21 students who are studying first grade in 2014-2015 at Istanbul University department of Russian Language and Literature. Study group was chosen according to voluntary basis and stratified sampling approach, which is inherent in qualitative studies. In data collecting process; investigation approach was adopted, semi-structured interview form, which was developed by the researcher and on which was taken expert opinion; besides Participants' Demographic Information Form was utilized to understand participants' individual and academic features, was used. With the contact analysis technique, the obtained data were analyzed as 4 main themes and 13 sub-themes, by categorizing and made some conclusion. As a result of study, positive views of students involved in experiment which is about foreign language education via distance education were more remarkable. In the direction of this results, it is considered that distance education can be used in Russian foreign language teaching.