Finansallaşma sürecinde finansal okuryazarlık
Financial literacy in the financialization process
  1. Tez No: 422256
  2. Yazar: ALPER KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansallaşma, Finansal Bilgi, Finansal Davranış, Finansal Tutum, Financial Literacy, Financialization, Financial Knowledge, Financial Behaviour, Financial Attitude
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar etkilerini sürdüren finansallaşma akımı ile birlikte finansal sistemin kapsamı genişlemiş ve hanehalklarını da yoğun olarak içine almıştır. Birey hem yatırımcı hem borçlu olarak sisteme dahil olmuştur. Sürekli yenilenen finansal ürün ve hizmetleri takip edebilmek, finansal refah ve istikrarı sağlamak ve bilinçli finansal tercihlerde bulunabilmek için modern toplumda finansal okuryazar olmak bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Finansal okuryazarlık araştırmalarının ağırlık verdiği alanların başında özellikle genç nüfusun finansal bilgi, davranış ve tutumlarını incelemek gelmektedir. Çünkü finansal okuryazarlık mevcut finansal durumun en iyi şekilde yönetimiyle birlikte etkili bir gelecek planlamasını da içermektedir. Bu kapsamda çalışmada genç ve çalışan bir nüfus olan araştırma görevlilerinin finansal okuryazarlık araştırmasına uygun bir evren olarak finansal bilgi, davranış ve tutum konularında algılarının ve görüşlerinin ülkenin ekonomik ve finansal yapısı ve özellikleri çerçevesinde ortaya konması amaçlanmıştır. İstanbul Üniversitesi araştırma görevlilerinde finansal bilginin hangi alanlarda eksik olduğu, finansal davranış ve tutumlarının neler içerdiği ve ne yönde olduğu üzerinde durularak finansal okuryazar vasfına sahip olunarak bu konularda ne gibi gelişmeler kaydedilebileceği vurgulanmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler, toplumun genelinin olduğu gibi araştırma görevlilerinin finansal okuryazarlık seviyesinin de düşük olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the ongoing finacialization process started in the second half of the 20th century, financial inclusion has widespread and households are intensively integrated to the system. The individual is both an investor and debtor within the system. Being financially literate is crucial to keep up with the renewing financial products and services, to attain financial welfare and stability and to make healthy financial decisions in a modern society. One field that financial literacy studies concentrate is examining the financial knowledge, behaviour and attitude of the young population. Since financial literacy involves planning the future in addition to the management of current personal finances, the study aims to reveal the perceptions and views of research assisstants as a young and income earner population about financial knowledge, behaviour and attitude within the context of the macroeconomic and financial state of the country. The fields in which the knowledge of the Istanbul University research assisstants is weak and from which components the financial behaviour and attitude of them is comprised is tried to be stated. The need and importance of financial literacy to make a progress in these fields is emphasized. The data collected and analyzed indicates that, such as the most part of the society research assisstants also have a low financial literacy level.