Milllet Kütüphanesi Ali Emiri MNZ 560 numarada bulunan şiir mecmuası (İnceleme-metin)
A poem majmua that is registered as Ali Emiri MNZ 560 in Millet Manuscript Library (Analysis-text)
  1. Tez No: 422288
  2. Yazar: SİBEL AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT A. KARAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Millet Kütüphanesi MNZ 560, Şiir mecmuası, Klasik Türk Şiiri, Majmua, Millet Manuscript Library, Poem majmua, Classical Turkish Poem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 441
Özet
Ali Emiri Kütüphanesi MNZ 560 numarada kayıtlı olan şiir mecmuası, 19. Yüzyıla ait derleyeni bilinmeyen bir mecmuadır. Şekil ve muhteva bakımından oldukça zengin olan mecmuanın içerisinde şairi belli olmayan 2 tane ve 81 farklı şairlere ait çeşitli nazım şekillerinde toplam 222 şiir bulunmaktadır. Bu şiirlerin bazıları şairlerin divanlarında bulunmakla birlikte bazıları ise bu mecmua vasıtasıyla ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma ile gerek şair gerek nazım biçimleri ve türleri açısından çeşitlilik gösteren mecmuanın, 19. Yüzyıl manzum Türk Edebiyatına katkısını ve mecmuanın Türk Edebiyatındaki önem derecesini tespit etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This poem majmua which is registered as MNZ 560 in Ali Emiri Library is a manuscript of that compiler couldn't been identified. In the majmua which is very rich in genre and content types, there are totally 222 poems of that two have not a clear poet and others belong to 81 different poets. Some of these poems are present at Diwans but rest has been brough to light thanks to this majmua. In this study it is aimed to show contributions and significancy of this poem majmua which includes various genres and poets with in the scope of Turkish Literature.