Üst yönetim takımının davranışsal bütünlüğü, örgütsel çiftyönlülük ve örgüt performansı: Bir araştırma
Top management team behavioral integration, organizational ambidexterity and organizational performance: A research
- Tez No: 422319
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL PEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: üst yönetim takımının davranışsal bütünlüğü, örgütsel çiftyönlülük, keşfedici faaliyet, yararlanıcı faaliyet, örgüt performansı, finansal performans
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Üst yönetim takımları, işletmelerin faaliyetlerini büyük ölçüde etkileyen ve stratejik yetenekler kazanabilmesinde önemli rol oynayan aktörlerden biridir. Örgütsel eylemlerin nasıl ortaya çıktığını anlamak için üst yönetim takımlarının davranışları bir referans niteliği taşımaktadır. Bu yönüyle üst yönetim takımının davranışsal bütünlüğü kavramı işletmeler için oldukça önemlidir. Diğer yandan bir stratejik yetenek olan örgütsel çiftyönlülük, en geniş anlamda bir işletmenin iki farklı faaliyeti/stratejiyi aynı anda uygulayabilme yeteneğini ifade etmektedir. Üst yönetim takımlarının işletmelerin örgütsel çiftyönlülüğü elde etmesindeki rolü açısından bu iki kavramın bir arada ele alınması Türkçe yazına katkı açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada öncelikle üst yönetim takımının davranışsal bütünlüğünün örgütsel çiftyönlülük düzeyine etkisinin araştırılması hedeflenmektedir. Ardından örgütsel çiftyönlülük ile örgüt performansı ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bir sonraki aşamada işletmelerin çiftyönlülük düzeylerine göre kaç gruba ayrıldığına bakılmaktadır. Son olarak; kümelenen işletmelerin finansal performans açısından birbirlerinden farklılıklaşıp farklılaşmadığı araştırılmaktadır. Araştırmanın kapsamı, Türkiye'de sermaye piyasalarını tek bir çatı altında toplayan Borsa İstanbul'da kayıtlı olan işletmelerdir. Bu işletmelerden anket yoluyla toplanan veriler doğrultusunda; üst yönetim takımının davranışsal bütünlüğünün örgütsel çiftyönlülüğe etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca; işletmeler; çiftyönlülük düzeyi yüksek ve çiftyönlülük düzeyi düşük işletmeler olarak kümelenmiştir. Örgütsel çiftyönlülük ile örgüt performansı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ve çiftyönlülük düzeyi yüksek işletmeler ile düşük işletmeler arasında finansal performans verileri açısından bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Top management teams are one of the actors, significantly affecting the business operations and playing key roles on gaining strategic capabilities. Top management teams' behaviors are a great reference for understanding the organizational actions. So from this aspect, top management team behavioral integration is a quite important concept for business. On the other hand, organizational ambidexterity which is a kind of strategic capability, refers to the capability of applying two different activities/strategies simultaneously. In terms of top management teams' role for the companies to achieve organizational ambidexterity, discussing these two concepts together is very important for contribution to related Turkish literature. First of all, in this study, it aims to analyze the impact of top management teams' behavioral integration on the organizational ambidexterity. Then, it is purposed to examine the relationship between organizational ambidexterity and organizational performance. In addition to this, it is explored whether or not companies are clustered to organizational ambidexterity level. Finally, clustered companies have been explored whether they differ from each other or not in terms of financial performance. The population of the research is all companies registered at Borsa Istanbul. In accordance with the data collected through surveys from these companies, top management team behavioral integration has an impact on organizational ambidexterity. Furthermore, there is no relationship between organizational ambidexterity and organizational performance. Companies are clustered as high and low ambidextrous companies. Finally in terms of financial performance there is no difference between high and low ambidextrous companies.