Medya siyaset ilişkileri bağlamında yazılı basında başörtülü milletvekillerinin TBMM'ye girmesinin yansımaları
The effects of the Involvement of women representatives wearin a turban into parliament on the media and political relations
- Tez No: 422389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ÖZKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Journalism, Radio and Television, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Medya, Başörtüsü, Gazeteler, Politics, Media, Headscarf, Newspapers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışma medyanın siyasi iktidarlara bağlı olarak konuları nasıl yorumladıkları ve bu yorumları yaparken de ne gibi söylem değişikliğine gittiklerini somut veriler ışığında ve karşılaştırmalı olarak açıklamaya çalışmaktadır. Aynı zamanda bu değişikleri daha iyi açıklayabilmek için Türkiye'nin yakın tarihinde karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlarından biri olan başörtü sorununun en kritik süreci olarak görülen milletvekillerinin 1999 ve 2013 yıllarındaki Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) başörtülü girmelerinin yazılı basında nasıl yer aldığını ortaya koyarak söylem değişikliğini medya siyaset denklemindeki dönüşümlere göre açıklamaya çalışmıştır. Bunun için Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet ve Yeni Şafak gazeteleri örneklem olarak belirlenmiştir. Çalışmada yöntem olarak içerik ve söylem analizi kullanılarak tablolar oluşturup medyanın siyasi konjonktüre göre hareket ettiğini göstermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Study tries to explain how media had commented on the subjects and what kind of expression changes the media had made depending on political power in a comparative manner and with the light of concrete datum. At the same time, to explain the expression changes better in accordance with transformation in the media and political equation by reveling how the attendance of members of Parliament with headscarf in the sessions of Turkish Grand National Assembly (TGNA) in the year 1999 and 2013, which is the critical process of headscarf problem, one of the greatest challenges Turkey in its recent history has come across, took place in the printed media. In order to do so, Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet and Yeni Şafak newspapers are determined as samples. In the study, as a methodology content and expression analysis is used to create charts to show how the media acts according to political conjuncture