Bir sosyal kalkınma örneği: ÇATOM
A social progress example: ÇATOM
- Tez No: 422397
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: ÇATOM, GAP, Kadın, Sosyal Kalkınma, Sosyal Kalkınma Projeleri, ÇATOM (Multipurpose Community Centres in Turkey), GAP (South-East Anatolia Project), Woman, Social Progress, Social Progress Projects
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türkiye'de toplumsal kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için kadınların toplum içinde ve kamusal alanda var olan haklarını kullanmaları önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Özellikle kadınların toplumsal alanda karşılaştıkları sorunların ortadan kaldırılması bu alanda yapılacak en önemli adımlardan birisidir. Kadın ile toplumun kamusal alanda bir araya gelmesine yardımcı olacak ve sosyal kalkınmaya katkı sağlayacak merkezlerin önemi giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde su ile gelen kalkınmanın sosyal boyutunu göz önüne alarak, kadının evden çıkmasının, toplumsal hayata entegrasyonunun sağlanması, kadının tüketen değil üreten birey haline gelmesine katkıda bulunarak, değerlendirerek kendi hak ve özgürlüklerinin bilincinde olmasını, kendini savunabilen, haklarını kullanabilen, aile içinde ve çocuk eğitiminde etkin hale gelmesine yardımcı olmak üzere GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan araştırma sonunda eylem planı olarak hazırlanan ve ana hedefinde kadın olan ÇATOM'ların (Çok Amaçlı Toplum Merkezleri) toplumsal kalkınmadaki yerini değerlendirerek, kadının sosyalleşmesindeki etkisini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
The women need to use their rights which are present in society and the public field and the obstacles in front of women need to be eliminated in order for a social progress to be achieved in Turkey. One of the most crucial steps to be taken is to eliminate the problems that women face especially in society. The importance of centres that contribute to social development and that can help in bringing together women and society in public has continued to increase through the years. The aim of this study is to examine the effect of women in socializing by evaluating the place of ÇATOM's (Multipurpose Community Centre) in social progress, where said centres are mainly targeted for women and have been prepared as a plan of action as a result of the research carried out by the GAP (South Anatolian Project) Regional Development Administration in order to aid in ensuring that women are efficient in the family and in educating children, in defending their rights and themselves, that women are aware of their own rights and freedom by evaluating and participating to ensure that women are no longer just consumers but are individuals who produce, to ensure that women leave the home more often and become a part of social life by taking into consideration the social aspect of progress that comes with the water in the South East Anatolian region.