Bütünleşme ve ayrımlaşma ikileminde kent mültecileri: Konya'da Suriyeli mülteciler
Urban refugess between di̇lemmas of integration and isolation
  1. Tez No: 422427
  2. Yazar: MÜCAHİT NAVRUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.AKİF ÇUKURÇAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Mültecileri, Toplumsal Kabul, Yerel Entegrasyon, Yerel Halk- Mülteci İlişkileri, Suriyeli Mülteciler, Urban Refugees, Social Acceptance, Local Integration, Host-Refugee Relations, Syrian Refugees
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı son dönemde önemleri artan kent mültecilerinin yerel entegrasyonlarının önündeki en önemli engel olan mültecilerin toplumsal kabulü sürecini incelemektir. Bu doğrultuda teorik altyapı oluşturulduktan sonra Konya ili örneğinde 600 kişiden oluşan örneklem ile mültecilerin toplumsal kabulü üzerinde etkili olan değişkenler ve toplumsal kabul sürecine etki eden olgular analiz edilmiştir. Veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir Yapılan analizler ile genel olarak mültecilerin yerel halk tarafından toplumsal kabul düzeyinin düşük olduğu, demografik ve sosyo-ekonomik değişkenlere göre toplumsal kabul düzeylerinin farklılık gösterdiği bulgularına ulaşılmıştır. Toplumsal kabul düzeyinin cinsiyet, eğitim, siyasi tercih, yaşanılan ile olan aidiyet bağı ve yaşanılan süre, mülteciler ile temas ve mülteciler ile sürekli ilişki kurmak gibi değişkenlere göre farklılaşma gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte mültecilerin yoğun olarak yaşadığı mahalleler ve diğer mahallerde ikamet eden yerel halkın toplumsal kabul düzeyleri arasında önemli bir farklılaşma tespit edilememiştir. Benzer biçimde yaş ve gelir durumuna göre mültecilere yönelik algılarda anlamlı farklılaşmalar söz konusu değildir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is the analyzing of social acceptance process of urban refugees by local population that is the major problem for local integration in local communities. For this purpose, after theoretical framework, variables and subjects affecting the level of social acceptance were analyzed within a sample consisting of 600 people in the case of Konya province. The data obtained by survey method. According to the findings, social acceptance level of refugees by local population was determined in a very low degree. Also, social acceptance level varied according to demographic and socioeconomic variables. It was determined that social acceptance process differentiated with variables like gender, education, political choice, sense of belonging to the city of residence and residence time and contact and constant relationship with refugees. However, differentiation was not determined between neighborhoods intensely inhabited by refugees and the other neighborhoods. Similarly, significant differences were not observed according to age and income level of participants.