Türkiye'de su yönetiminin kurumsal yapısına ilişkin tespitler-öneriler
Determinations and suggestions related to organizantal structure of water management in Turkey
- Tez No: 422432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAYRİYE SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Su yönetimi, küresel aktörler, özelleştirme, metalaşma, Türkiye'de Su hizmetlerini işlevselliği, alternatifler, water management, global actors, privatization, commodification, Turkey Water services functionality alternatives
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye'de Su Yönetiminin Kurumsal Yapısına İlişkin Tespitler-Öneriler Dünyada ve Türkiye'de özellikle sonu aşkın yıllardan beri su hizmetleri ve su yönetimi alanına özel sektör katılımı içeren modellerin uygulamaları gündeme gelmektedir. Bu uygulamalar özellikle su kıtlığı ve susuzluk tehditlere karşı olarak ortaya konmaktadır. Özel sektör, su yönetiminin isleyişine ortaklaşmak ve çalışmalarda çeşitli politika ve çözüm önerilerinin temelinde ise, su krizinin yaşatabilir, ancak suyun piyasa kuralları çerçevesinde yönetilmesi halinde uluslararası aktörler, çok uluslu şirketler büyük kapasiteye sahip olan bu aktörler yeni gelişimleriyle büyük roller almaktadır. Bu aktivasyon doğrultusunda, son yıllarda suyun metalaştırılması ve piyasalaştırılmasına yönelik yeni politikalar, küresel düzeyde hız kazandırılmaya çalışılmaktadır. Farklı ülkelerde gündeme getirilen kamusal hizmet anlayışı etrafında büyük ölçüde merkezi düzeyde örgütlenmiş olan su yönetiminin kurumsal yapılarına ya doğrudan ortadan kaldırılmak ya da kurumların işleyiş mantıklarından dolayı eksikler üzeri çalışmaktadır. Bunun için, küresel düzeyde çokuluslu su şirketlerinin desteğiyle çeşitli girişimler ve platformlar oluşturulmaktadır. Tezin çalışmasında Türkiye'de su yönetimin kurumsal yapısına ilişkin tespitler- öneriler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkey and in the world over the recent years, practices of private sector participation that contains the model in the field of water services and management has been raised. These applications are revaled particularly based on the threat of water scarcity and drought. In The policy that tries to make private sector as part in functioning the water management based on the fact that if water crisis is managed according to marketing rules,international actors and multinational companies take part. In line with this activation, commodification and marketisation of water, new policies aimed at the global level are being tried to accelerate in recent years. we are working to eliminate the shortcomings raised in different countries around the concept of public services to a large extent organized at the central level to the institutional structure of water management. To do this, with the support of multinational water companies at a global level various initiatives and platforms are created. In this thesis work advice and recommendations identified are analyzed on the institutional structure of water management in Turkey.