Öğrencilerin girişimcilik özelliklerinin girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkisi Düzce Üniversitesi örneği
The effect of entrepreneurship properties of students on entrepreneurship features example of Duzce University
- Tez No: 613418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER MESCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Eğitimi, Girişimcilik Eğilimi, Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Entrepreneurship Trend
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Küreselleşen dünya ile birlikte son çeyrek asırda gittikçe önem kazanan girişimcilik önemli bir kavram haline gelmiştir. Girişimci, eline geçen fırsatları değerlendiren, krizi fırsata çevirebilen ve bu fırsatları en iyi şekilde maddi kazanç elde etmek amacıyla herhangi bir başarısızlık durumuna da hazırlıklı risk alabilen bireylere girişimci denmektedir. Hayat boyu öğrenme biçimi olarak görülmekte olan girişimcilik eğitimi girişimci davranışları oluşturan katılımcılar geliştirmek, ya da bu eğilime etki eden bütün öğeleri geliştirmeye çalışmaktır. Girişimcilik eğitimi girişimciliğin gelişmesi için önemli konulardan biridir. Çalışmanın birinci kısmında araştırmanın amacı, önemi ve sayıtlıları açıklanmıştır. İkinci kısımda girişimciliğin tanımı, tarihi, önemi ve türleri ile birlikte girişimcilerin sahip olması gereken özellikler, girişimciliğin avantajları, dezavantajları ve girişimciliği etkileyen faktörler açıklanmıştır. Bu kısımda son olarak girişimcilik eğitimi kısaca açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü kısımda araştırmanın yöntemi dördüncü kısımda araştırmanın bulguları beşinci kısımda sonuç ve öneriler bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, literatürde sıkça vurgu yapılan girişimci kişilik özelliklerinin (başarma ihtiyacı duyma, kendine güven, yenilikçi olma, kontrol odağı, risk alma, belirsizlik toleransı) girişimcilik eğilimine etki edip etmediğini ve bu etkinin derecesini belirlemeye çalışmaktır. Veriler nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 25 programı kullanılarak araştırma sorularına cevap aranmıştır. Araştırmanın sonucunda girişimci kişilik özelliklerinden başarma ihtiyacı, kontrol odağı, yenilikçilik faktörü hariç diğer girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimine etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, girişimci kişilik özellikleri ile girişimcilik eğilimi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalizing world, entrepreneurship which has gained importance in the last quarter century has become an important concept. Entrepreneurs are called entrepreneurs who take advantage of the opportunities, turn the crisis into an opportunity, and can take prepared preparedness to any failure situation in order to obtain the best possible financial gain. Entrepreneurship education, which is seen as a lifelong learning style, is to develop participants who form entrepreneurial behaviors, or to try to develop all elements that affect this trend. Entrepreneurship education is one of the important issues for the development of entrepreneurship. In the first part of the study, the aim, importance and numerals of the research are explained. In the second part, the definition, history, importance and types of entrepreneurship, the characteristics that entrepreneurs should have, advantages, disadvantages and factors affecting entrepreneurship are explained. Finally, entrepreneurship training is briefly explained in this section. In the third part of the research method in the fourth part of the research findings in the fifth part of the results and recommendations are. The main purpose of this study is to determine whether the entrepreneurial personality traits (need for success, self-confidence, innovativeness, locus of control, risk taking, tolerance of uncertainty), which are frequently emphasized in the literature, affect the entrepreneurial tendency and the degree of this effect. Data were collected by using quantitative research methods. SPSS 25 program was used to collect data. As a result of the research, it was revealed that other entrepreneurial personality traits except entrepreneurship personality traits, locus of control and innovation factor had an effect on entrepreneurial tendency. In addition, a positive significant relationship was found between entrepreneurial personality traits and entrepreneurship tendency.