Dijital baskı teknolojilerinin resim sanatındaki yeri
The place of digital printing technologies in the painting art
  1. Tez No: 422451
  2. Yazar: AHMET FATİH ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Teknoloji, Resim, Dijital Baskı, Art, Technology, Painting, Digital Press
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
“Dijital Baskı Teknolojilerinin Resim Sanatındaki Yeri”konulu tez çalışması kapsamında baskı teknolojilerinin resim sanatındaki kullanımına dair örneklerin araştırılması amaçlanmıştır. Zira, içerisinde yaşanılan teknoloji çağında birçok resim sanatçısının eserlerini üretirken farklı teknolojik teknikleri geleneksel yöntem ve tekniklere tercih ettiği görülmektedir. Söz konusu tercih çağın bir getirisi olarak bir kısım sanatçıyı isteyerek bir kısım sanatçıyı da istemeyerek de olsa kendisine dâhil etmektedir. Bu bağlamda hızla gelişmekte olan teknolojilerinden dijital baskı teknolojisi de, resim sanatında sıkça kullanılan günümüz yöntemlerindendir. Bu nedenle dijital baskı teknolojilerine ait kavramların araştırılması ve söz konusu dijital baskı teknolojilerinin resim sanatındaki yansımalarına ait örneklerin tespit edilerek bulgu ve yorumlarına ait sonuçların bir başlık altında toplanması, ilgili literatüre katkıda bulunulması ve bu yolla alan araştırmacılarına yeni bir kaynak oluşturulmasının oldukça önem arz ettiği düşünülmüştür. Araştırmada 1975-2015 yılları arasında Batı resim sanatı içerinde eser üreten sanatçılardan; Andreas Gefeller, Arnulf Rainer, Barbara Nessim, Catherine Yass, Gerhard Richter, Robert Rauschenberg ve Victor Acevedo ile Türk resim sanatı içerisinde eser üreten sanatçılardan; Atilla İlkyaz, Balkan Naci İslimyeli, Burhan Doğançay, Bedri Baykam, Devrim Erbil, Ekrem Kahraman ve Mehmet Yılmaz'a ait dijital baskı teknolojileri etkilerinin görüldüğü eser örnekleri incelenmiştir. İncelenmek üzere seçilen sanatçıların araştırma konusu kapsamındaki istikrarlı çalışma tutumları tercih edilmelerinde referans olmuştur. Genel tarama modelinin esas alındığı araştırmada, nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Nitel verileri elde edebilmek için araştırma sürecinde“doküman incelemesi ve görüşme”yöntemi kullanılmıştır. Görüşmelerde veri toplama aracı olarak,“Sanatçı Görüşme Formu”ile ses kayıt cihazı ve fotoğraf makinesi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the scope of the thesis headed:“Digital Press Technology's Place in the Art of Painting”, it is intended to research the utilization of press technology in the art of painting. Because it can be seen that while artists are creating their work, they prefer technological techniques rather than traditional painting methods because of the technological era we live in. The mentioned selection makes some artists willingly and others unwillingly part of this impact. In this context, the digital press technology of the rapidly developing technologies is one of the methods frequently used in today's art of painting. For this reason, the notions of digital press technologies need to be researched and the examples of the topic digital press technologies reflections in the art of painting to be determined and the results of the comments to be compiled under a heading. It is considered that such a study will contribute to the relevant literature and will create a significant new source for the researchers in this field. In the research; examples of Western artists that created art between the years 1975-2015; Andreas Gefeller, Arnulf Rainer, Barbara Nessim, Catherine Yass, Gerhard Richter, Robert Rauschenberg and Victor Acevedo and also Turkish artists that created art; Atilla İlkyaz, Balkan Naci İslimyeli, Burhan Doğançay, Bedri Baykam, Devrim Erbil, Ekrem Kahraman and Mehmet Yılmaz are examined which showed digital press technology's influences. The chosen artists' work consistency on the research topic was a reference in their selection. In this general screening model based study, qualitative research methods and techniques are used. In order to obtain qualitative data, during the research process“document examination and interview”methods were used. During the interviews, as a data collection tool,“Artist Interview Form”, an audio recorder and a camera was used.