Dedikodunun sosyolojisi
Sociology of gossip
- Tez No: 422456
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dedikodu, Söylenti, Gıybet, Dedikodunun Sosyolojisi, Gossip, Rumour, Sociology of Gossip
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dedikodu hâl-i hazırda bulunmayan kişiler üzerine yapılan konuşmadır. İnformal bir iletişim türü olan dedikodu, sosyal hayatı fesada uğratan konuşmalar kategorisinde değerlendirilse de birtakım faydaları olduğu düşünülmektedir. Toplumsal alanda ortaya çıkış biçimi ve etkileri bakımından dedikodunun incelenmesi gündelik yaşam sosyolojisi başta olmak üzere sosyolojinin birçok alt bilim dalını ilgilendirmektedir. Günümüzde sosyoloji alanında dedikodu üzerine yapılan çalışmalar olmakla birlikte istenilen düzeyde araştırmaların yapılmadığı da bir gerçektir. Sosyal yaşamda dedikodunun sürekli olarak gündelik hayatın bir parçası olmasına rağmen toplum tarafından kabul edilmeyen ve ayıplanan konuşmalar olarak kategorize edilmesi, bu kavramın toplumda çelişik bir durumu gün yüzüne çıkarttığı gözlemlenebilmektedir. Bu çalışmada söz konusu çelişik durumun altında yatan olgular, dedikodunun konusu ve toplumu dedikoduya iten nedenler,“Dedikodunun Sosyolojisi”başlığı altında, Siirt örneği üzerinden kuramsal ve uygulamalı olarak iki alanda ele alınıp incelenmiştir. Çalışmada dedikodunun oluşumu, amaç ve işlevlerinin dışında dedikodunun mekânları da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Gossip is talking about people who are not present in there. Although regarded in the category of talks that are believed to deprave social life, gossip - a kind of informal means of communication - is thought to have some benefits. The analysis of gossip is firstly related to the sociology of daily life, and also to many other subbranches of the sociology in terms of its emergence and effects in the social field. Even though there are researches on gossip in the field of sociology, it is a fact that properly satisfactory studies have not been done upon that. Although gossip in the social life is always a part of daily life, the fact that it is classified as talks which are not admitted and are condemned by the society unearths the contradictory situation of this concept in society. In this study, the underlying facts of the mentioned contradictory state, gossip topics and causes pushing the society to gossip have been explored with the example of Siirt under the title of“The Sociology of Gossip”from two aspects - theoretically and practically. Apart from the occurrence, aims and functions of gossip, places of gossip were also examined in the study