Yeni medyada gerçeğin yeni inşacıları: Okurlar
The new constructers of truth in the new media: Readers
- Tez No: 422458
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YALÇIN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, İnternet Gazeteciliği, Gerçeğin İnşası, Okur Yorumları, Okuma Türleri, Kültürel Çalışmalar, Gezi Parkı Eylemleri, İçerik Çözümlemesi, New Media, The Internet Journalism, Construction of Reality, Readers' Comments, Types of Reading, Cultural Studies, Gezi Park Acts, Content Analyses
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Yirmi birinci yüzyılda internet teknolojisinde yaşanan gelişmeler, geleneksel gazetecilik üzerinde etkili olduğu gibi internet gazeteciliğinin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. İnternet gazeteciliği, kendine özgü özellikleriyle okurların sürece etkin bir şekilde katılabilmelerine olanak tanımaktadır. İnternet gazetelerinde yayımlanan haberlere yorum yaparak düşüncelerini belirtebilen okurların bu süreçte nasıl tepki verdikleri ve haberde sunulanları nelerle ilişkilendirdikleri cevaplanması gereken önemli sorulardır. Bu çalışmada milliyet.com.tr, hürriyet.com.tr, sabah.com.tr ve gazetevatan.com internet gazetelerinde bir aylık süre içerisinde yayımlanan“Gezi Parkı”temalı 2.332 haber ve bu haberlere yapılan 12.270 okur yorumu,“içerik çözümlemesi”yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analizlerle okurların haberler karşısında kendi gerçekliklerini inşa etme süreçleri çeşitli açılardan açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments of the internet technology in the 21st century has affected the traditional journalism as well as leading into the creation of the internet journalism. The internet journalism with its own special properties, it allows readers to contribute to the process in an effective way. By commenting the news items on the internet, how readers react to and with what they relate the material are the significant questions to be answered. This study has been conducted upon the news from milliyet.com.tr, hürriyet.com.tr, sabah.com.tr and gazetevatan.com during a period of a month, the news which is called“Gezi Park”in between 2.332 news and 12.270 comments by the use of content analyses method. During those analyses, it has been tried to be explained how the readers construct their realities from different perspectives