Yeni ürün sunumunun marka değerine etkisi üzerine bir araştırma
Yeni ürün sunumunun marka değerine etkisi üzerine bir araştirma
  1. Tez No: 422480
  2. Yazar: HAKİM HASANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KÜRŞAT GÜLEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ürün, Yenilik, Ürün Geliştirme Süreci, Markalaşma, New Product, Innovation, Product Development Process, Branding
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küreselleşen dünya düzeninde değişim sürecinin hızlanması bireylerden, işletmeler, toplumlara kadar, sosyal düzenin içinde yer alan tüm varlıkları bu değişimle etkileyerek, değişen rekabet koşullarına ayak uydurmak zorunluluğu içinde bırakmıştır. Küreselleşmeyle birlikte tek bir pazar haline gelen dünyada, ileri teknolojiye sahip ülkelerdeki yeniliklerin yayılımı, tüketici tercih ve beklentilerini de değiştirmektedir. Sürekli değişen tüketici istek ve gereksinimlerini karşılayan, yeni ürünler üreten işletmeler rekabet avantajı elde etmektedir. İşletmelere faaliyette bulundukları sektörlerde avantaj kazandıran en önemli araçlardan biri işletmelerin sahip oldukları yeni ürün üretim ve geliştirme anlayışıdır. Çalışmanın temel amacı, akademisyenlerin görüşleri doğrultusunda süt ve süt ürünleri sektöründe yeni ürün sunumunun marka değerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada anket yönteminden yararlanılmıştır. Uygulama Konya ili Selçuk Üniversitesinde gerçekleştirilmiş olup, sonuçlar SPSS 20.0 programı yardımıyla analize tabi tutularak hipotezler test edilmiştir. Çalışma sonucu olarak süt ve süt ürünleri sektöründe yeni ürün sunumu ve marka değeri arasında ve süt ve süt ürünleri sektöründe yeni ürün sunumunu oluşturan faktörler ve marka değeri arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bulgulardan hareketle birtakım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a globalising world, acceleration of transformation process, make people, companies and even societies necessary to be have to get adopted within fastly changing conditions of competition. Through globalisation, world has being transforming into“a single big market”and through the spread of 'the state-of-theart' technologies in developed countries, the preferences and expectations of customers have being changed continuously. The companies that answer the continuously changing customer needs and developing new products are becoming stronger and attain competitive advantage. One of the most important ways that enable companies to gain advantage in the sectors they operate in is to have a vision of new product development. The main purpose of the study, presentation of new products in the dairy sector is in line with the views of academics examined the effect of brand value. In this study, the survey method was used. Practice was held in the province of Konya Selcuk University, the results were subjected to analysis using SPSS 20.0 software hypotheses were tested. A positive relationship between the study results as milk and milk products sector, new product offerings and brand value, constitutes the new product offerings in the milk and milk products sector factors and reached a positive relationship between brand value. Move some proposals have been developed from the findings.