Değer zincirinde bilgi transferinin işletme performansına etkisi: Kahramanmaraş tekstil sanayinde bir araştırma
The impact of knowledge transfer in the value chain on the performance of companies: A study in Kahramanmaraş textile industries
- Tez No: 422509
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KÜRŞAT GÜLEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik İşbirliği, Bilgi Transferi, Bilgi Paylaşımı, Değer zinciri, Yapısal Eşitlik Modeli
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Dünyada yaşanan değişimin kaynaklarından birisi küreselleşen bir ekonomik yapı ve beraberinde getirdiği küresel yeniliklerdir. Bu çerçevede yaşadığımız çevrede bulunan ürün, hizmet ve toplum değişirken, işletmelerin iş yapma biçimleri, üretim şekilleri ve teknoloji bu değişimi hızlandırmaktadır. Değişimin ana aktörlerinden birisi rekabet olurken, diğeri bilgi ve bilgi teknolojileri olarak tanımlanabilmektedir. Yerel ve ülke ölçeğinde faaliyet gösteren şirketler, ticarette sınırların kalkmasıyla birlikte pazarlarını kaybetme ya da yeni pazarlara açılma ikilemiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu ortamda başarılı olmak isteyen şirketler ürün ve hizmetlerini rekabet edebilir bir şekilde pazarlayabilmek için ulusal ve uluslar arası şirketlerle işbirliğine giderek daha kaliteli ürünü, daha hızlı ve daha ucuza üretebilmek için değer zincirleri oluşturmaktadırlar. Gerek işletmenin kendi bünyesinde oluşturduğu gerekse diğer işletmelerle oluşturduğu değer zincirinin temel amacı işletmenin genel performansını ve karlılığını arttırmak olarak belirlenmektedir. Bu çalışmada ortaya konulmak istenen temel hipotez bu çerçevede geliştirilmiştir. Firmaların yaptıkları stratejik işbirlikleri sonucunda kaliteli ürün ve hizmet üretmek için bilgi transferi gerçekleştirecekleri, elde edilen bilgilerin içselleştirilerek firmanın performansına katkı sağlayacağı iddia edilmektedir. Bu amaçla yapılan araştırma için tekstil sanayiinde yöneticilerin konu hakkındaki düşünceleri anket yöntemi kullanılarak toplanmış, elde edilen bulgular yapısal eşitlik modeli kurgulanarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda işletmelerin yaptıkları stratejik işbirliklerinin bilgi transferini arttırdığı, hem stratejik işbirliğinin hem de bilgi transferinin genel performans üzerinde olumlu katkılarının olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the sources of the changes experienced in the world is the globalized economic structure and, concomitantly, the global innovation. In this framework, while the product, the service and the society in the environment we live have changed, business and production forms and managerial technology have been accelerating this change. While the competition is one of the main factors of the change, information and technology can be defined as the other factors. Companies operating at the local or national level, with the removal of borders in trade, are faced with the dilemma of losing markets or getting into new markets. In this environment, in order to commercialize their goods and services competitively, the companies seeking to be successful constitute the value chain to produce better quality products faster and more cheaply in cooperation with national and international companies. The main objective of the value chain, which the establishment has formed either within itself or with other establishments, is to be designated as to increase the general performance and the profitability of the establishment. The main hypothesis of this study prompted to put forward has been developed in this context. As a result of strategic cooperation made by companies, it is claimed that companies perform transfer of knowledge, and the acquired knowledge, if interiorized, contributes to the performance of the establishment to produce quality goods and services. For the research done to this end, the thoughts of the directors on the subject in textile industry have been collected with the survey method and the findings obtained have been analyzed with structural equation model. As a result of the analysis, it has been determined that the strategic cooperation made by the establishments has increased the transfer of knowledge, and both the strategic cooperation and the transfer of knowledge have positively contributed to the general performance.