Evlilik uyumu ilişkisinde aile içi iletişimin rolü: Konya örneği
The role of i̇nte family communication in marital adjustment: Case of Konya
- Tez No: 422519
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aile içi İletişim, iletişim, evlilik uyumu, Inter-family Communication, Communication, Marital Adjustment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Aile toplumu önemli ölçüde etki eden bireyin sahip olduğu ilk gruptur. Bu nedenle aile ile ilgili araştırmalar son dönemde daha da önem kazanmıştır. Özellikle iletişimin çiftler arasındaki uyumu ve dolayısıyla ailenin diğer fertlerini ne ölçüde etkilediği araştırmalarda ön plana çıkarılması gereken bir konudur. Bu araştırmanın amacı evlilik uyumu ilişkisinde aile içi iletişimin rolünün incelenmesidir. Araştırma çiftler arası ve aile içi iletişimin evlilik uyumunu ne denli etkilediğini ortaya koyabilmek ve ileriye dönük çiftler arasında sağlıklı iletişim kurmayı arttırabilecek çalışmalara önayak olabilmek amacıyla Konya merkezinde ikamet eden 827 kişi üzerinde tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yapılan anket ve evlilik uyum ölçeği uygulaması sonucunda EUÖ puan ortalaması 43,99 olarak tespit edilmiş, katılımcıların %56,0'ı uyumlu, %44,0'ının evliliklerinde uyumsuz olduğu görülmüştür. Bununla birlikte eşler arasında iletişimin (sorun paylaşma, üzüntü/sıkıntı paylaşma, ev işi paylaşma, tartışma sıklığı, tartışma sonucu ayrı kalma, tartışma sonrası sorun çözme, cinsel sorun paylaşma, birbirine vakit ayırma, eşlerin duygu düşünceleri ile ilgilenme) evlilik uyumunun önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Aynı şekilde çocuklar ile ebeveynler arasındaki iletişimin de (ebeveynlerin çocukla vakit geçirme, gün sonu değerlendirme, psikolojik değişiklikleri fark etme, ebeveynlerin sözlü ve fiziksel şiddet uygulama durumu, çocuğun problem paylaşma ve televizyon başında vakit geçirme) evlilik uyumunun etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Family is the first group an individual owns that affects the shape of the community. Therefore, researches on the family are extremely important. Especially the harmony of communication between couples is a matter, and thus to what extent it influences other members of the family should be at the forefront of a research. The aim of this study is to examine the role of communication within the family in relation to marital adjustment. This is a descriptive research performed on 827 people residing in the center of Konya. The mean marital adjustment scale (MAS) score was identified as 43.99 as a result of the survey and marital adjustment scale application, and 56.0% of respondents were compatible with their marriage, 44.0% were found to be incompatible. However, it was determined that communication between spouses (problem sharing, sadness / distress sharing, sharing household chores, discussion frequency, remaining separate after discussion, solving problems after discussion, sharing sexual problems, devoting some time for each other, dealing with emotions and thoughts of the spouses) significantly affected the marital adjustment. Similarly, the communication between parents and children ( parents' spending time with children, end of day assessment, recognizing psychological changes, verbal and physical violence status of the parents, the child's problem sharing and spending time in front of television) was also detrmined to affect marital adjustment. In conclusion, the research has shown that the communication between couples and within family is related with marital adjustment. It has been concluded that it would be helpful to carry out studies and researches to improve communication skills at the centers working with the families and marriage counseling centers.