Türkiye'de tarih ders kitaplarında İslam tarihi konularının öğretimi (1931-1977)
Teaching of Islamic history topics in history textbooks in Turkey (1931- 1977)
  1. Tez No: 527619
  2. Yazar: YUSUF ZİYA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Tarih Eğitimi, Tarih Ders Kitapları, Islamic History, History Education, History Textbooks
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, 1931-1977 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan ve okullarda okutulan tarih ders kitaplarında İslam tarihi konularının öğretimi incelenmiştir. Ortaokul ve lise düzeyinde okutulan 11 adet ders kitabı, biçimsel açıdan ve içerik açısından farklı ölçütlere göre değerlendirilmiştir. Çalışmada toplanan veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışmanın sonucunda İslam tarihi konularının öğretiminde, klasik bir anlatım usulünün benimsendiği ve yıllara göre ciddi farklılıklar göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the teaching of Islamic history topics in history textbooks which were approved by the Head Council of Education and Morality and used in the schools between the years 1931 and 1977. 11 textbooks taught in the schools in secondary and high school level are evaluated according to different criteria from stylistic and contextual point of view. Data collected in this study were analyzed with the technics of descriptive analysis. It was determined at the end of study that a classical lecturing method was used in the teaching of Islamic history topics and it wasn't differed greatly within the years.