Sınıf öğretmenlerinin düşünme stillerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of elementary school teachers' thinking style in terms of various variables
  1. Tez No: 422550
  2. Yazar: LEYLA TÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünme stili, Sınıf öğretmeni, Thinking style, Elemantry school teacher
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, 2014–2015 eğitim–öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Türkoğlu ilçelerindeki, 13 ilkokulda görev yapan toplam 171 (74 kadın, 97 erkek) sınıf öğretmeninin (kadrolu, ücretli) düşünme stillerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Düşünme Stilleri Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizinde t–testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney-U testi, Tukey HSD testi ve Kruskal–Wallis testinden yararlanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin sırasıyla en çok yasama düşünme stilini, hiyerarşik düşünme stilini ve yürütme düşünme stilini; en az ise anarşik düşünme stilini, muhafazakâr düşünme stilini ve içsel düşünme stilini kullandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca düşünme stili açısından yaşa, cinsiyete, mezun olunan bölüme, çalışılan okulların bulunduğu yerleşim yerine ve eğitim durumuna göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Medeni durum değişkenine göre ise evli öğretmenlerin daha çok muhafazakâr düşünme stilini kullandığı, mesleki kıdem değişkenine göre ise 6–10 yıl ve 11–15 yıllar arası çalışanların 1–5 yıl çalışanlara göre muhafazakâr düşünme stilini kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been made in 2014-2015 academic year to determine the thinking styles of total 171 (74 female, 97 male) elementary school teachers (regular, paid), who work in 13 primary schools in Kahramanmaraş's Dulkadiroğlu, Türkoğlu and Onikişubat districts. Measuring tool used for data collection is“Thinking Styles Scale”. T-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Mann-Whitney U test, Tukey HSD test and Kruskal-Wallis test were used in data analyze. It has been found that classroom teachers are to use respectively mostly legislative thinking style, hierarchic thinking style and executive thinking style; at least anarchic thinking style, conservative thinking style and internal thinking style. In addition, in the terms of think style can not be found significant differences according to the age, gender, graduated section, working location and educational level. According to the marital status variables of teachers, married teachers are to use conservative thinking style. According to the seniority variables of teachers who works 6-10 years and 11-15 years have more conservative thinking style than the teachers who works 1-5 years.