Anne sütü ile beslenen ve formül mama ile beslenen bebeklerin serum ima (ıschemia modified albumin) değerlerinin araştırılması
Examining the values of serum ima (ischemia modified albumin) babies fed by mother milk and baby food
  1. Tez No: 422828
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ BALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Bebek, Formül Mama, İMA, Formula, İMA, Infant, Mother milk
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma 2-4 aylık 33 anne sütü ile beslenen (25 Erkek, 8 Kız) sağlıklı bebekler ile 2-4 aylık 30 mama ile beslenen (13 Erkek, 17 Kız) sağlıklı bebekler üzerinde gerçekleştirildi. Bir pediatri uzmanı tarafından tüm bebeklerin yaşı, kilosu, boyu, baş çevresi uzunluğu ve emme süresi kaydedildi. İMA değerleri ise ticari kitler kullanılarak ölçüldü. Anne sütü ile beslenen ve formül mama ile beslenen bebek grupları arasında cinsiyet gözetmeksizin karşılaştırma yaptığımızda yaş, tartı, boy ve baş çevresi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, İMA değerleri arasında istatistiksel olarak bir fark bulundu. İMA değerleri anne sütü alan bebeklerde daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak bizim mama ile beslenen bebeklerde bulduğumuz yüksek İMA seviyeleri anne sütünün antioksidan aktivitesinin yüksek olması ve bebekte oksidatif stresi azaltmasına bağlı olabilir. Uzun raf ömrü nedeni ile eksojen antioksidan bileşiklerin yeterince antioksidan etki görememiş olması ve endojen antioksidan enzim moleküllerinin formüla mamalarda olmayışı her iki grubun arasındaki farkın en önemli nedenlerinden olabilir. Ayrıca bu endojen moleküller bebekte stres faktörlerinin azalmasına, serbest radikal azlığına dolayısı ile antioksidan ihtiyacının azlığına sebep olabilir. Serbest radikal oluşumunun azlığı da İMA gibi moleküllerin oluşumunun azalmasına neden olabilir. Ayrıca anne sütünün bebeklerin ilk zamanlarında oluşabilecek oksidatif stresi koruma üzerindeki yararlı etkileri ileriki yıllarda oluşabilecek zararlı sonuçlarını da azaltabilir. Anne sütünün bu pozitif etkilerini kesin bir şekilde öğrenmek için uzun vadeli izlenimler dahil ileriki zamanlarda yapılacak ayrıntılı çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted on 2-4 month-old healthy babies fed by mother milk and healthy babies (25 Male, 8 Female) and 2-4 month-old healthy babies fed by 30 baby food (13 Male, 17 Female). All the babies' age, weight, length, the length of head circumference and duration of feeding have been recorded by a pediatry specialist. IMA values have been measured by using commercial kits. Compared to the babies fed by mother milk with those who were fed by baby food regardless of gender, no statistically significant difference has been found in terms of age, wieght, length and length of head circumference values while statistically significant differences have been found betweeen IMA values. IMA values have been found lower in those who were fed by mother milk. As a result, the high IMA levels which we have found in the babies who were fed by baby food may depend on the antioxidant activity of mother milk's being high and thus reducing the babies' oxidative stress. The fact that the exogen antioxidant compounds are not adequately affected owing to long shelf life and endogeny antioxidant enzyme molecules are not avaliable in baby food can be one of the main reasons of the difference between two groups. Besides these endogeny molecules can lead to reduce the babies' stress factor and the reduction of free radicals and therefore the scarcity of the need of antioxidant. The scarcity of free radicals can also cause the reduction of the formation of molecules such as IMA. In addition, mother milk's useful effects on protecting oxidative stress, which may appear in the early years of babies, can reduce the harmful results that may arise in the following years. Elaborate studies which will be carried out in the near future are essential to learn the positive effects of mother milk precisely, including long-term observations.