Görme engelli judocuların denge performanslarının incelenmesi
Examining balance performance in judoist with visual disabilities
- Tez No: 422858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET SANİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, görme engelli, judo, spor, Balance, judo, sport, visually impaired
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Görme Engelli Judocuların Denge Performanslarının İncelenmesi Yalçın TÜKEL Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ/KONYA–2015 Bu araştırmanın amacı, görme engelli judocular ile görme engelli ve görme engelli olmayan sedanter erkeklerin denge performanslarının karşılaştırılmasıdır. Türkiye Görme Engelliler Judo Milli Takımından 10 erkek judocu, görme engelli sedanter 15 erkek ve görme engelli olmayan 18 sedanter erkek toplam 43 kişi bu araştırma için gönüllü olmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 28,67 ± 5,83 yıl, boy uzunluğu ortalaması 1,73 ± 0,1 m ve 76,84 ± 13,11 kg'dır. Araştırmaya katılan deneklerin denge performanslarının tespit edilmesinde Denge Hata Puanlama Sistemi (DHPS) kullanılmıştır. Orijinal ismi Balance Error Scoring System (BESS) olan bu teste denekler düz zemin ve köpük zeminde olmak üzere 2 koşulda 3 ayrı test pozisyonunda ölçüme alınmışlardır: Çift bacak, tek bacak, tandem duruş. Her bir test duruşunun 20 sn boyunca gözler kapalı olarak sürdürülmesini içermekte ve test duruşları sırasında hata puanlarının tespit edilmesini kapsamaktadır. Köpük yüzey olarak 50 x 41 x 6 cm ebatlarında orta yoğunluklu bir köpük blok kullanılmıştır (Airex Balance Pad, Alcan Airex AG, CH-5643 Sins/Switzerland). Denekler denge testine yalın olarak ve uygun bir spor kıyafetiyle alınmıştır. Grupların karşılaştırılmasında normallik analizi sonuçlarına göre Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. İstatistik önem düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. İstatistiksel analizlerde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Karşılaştırma sonucunda düz zemin (Ki-kare=0,520; p>0,05), köpük zemin (Ki-kare=2,703; p>0,05) ve toplam denge (Ki-kare=1,364; p>0,05) skorlarının görme engelli judocu, görme engelli sedanter ve spor yapmayan sedanter bireyler arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı olmadığı tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları görme engelli judocuların spor yapmayan görme engelli bireylerden ve görme engelli olmayan sedanterler ile benzer denge performansı sergilediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Examining Balance Performance in Judoist with Visual Disabilities The purpose of this research is to compare the balance performances of visually impaired judokas and the men who are not visually impaired. 43 People, consist of 10 Male judoka from Turkey Blind Judo National Team, 15 visually impaired sedentary men and 18 non-disabled sedentary men have been volunteered for this study. The average age of the participants 28.67 ± 5.83 years, the average height is 1.73 ± 0.1 m and the average weight is 76.84 ± 13.11 kg. In determining the balance performances of the subjects in the study the balance of Balance Error Scoring System (BESS) was used.In this test system, the subjects were taken to measure in two conditions, flat ground and foam ground, in three different test positions. These positios are double leg, single leg, tandem stance. Every test position take place for 20 seconds and eyes are closed in this position. As foam ground, a medium density foam block which has 50 x 41 x 6 cm dimensions was used. (Airex Balance Pad, Alcan Airex AG, CH-5643 Sins/Switzerland). The subjects were taken to the balance test as bare and with sport duffle. In order to compare the groups accordint to the nomality analyses One Way Variance Analyses (Anova) and Kruskal-Wallis H test were used. Statistical significance level was accepted as 0.05. SPSS 15.0 software package was used for statistical analysis. In comparison results, flat ground (Ki-kare=0,520; p>0,05), foam ground (Ki-kare=2,703; p>0,05) and total balance (Ki-kare=1,364; p>0,05) scores showed that there is no siginificant difference visually impaired judoakes, visually impaired sedantary and sedantary indivuals who do not do sport. The results of this study shows that visually impaired judokas, visually impaired indiviudal who do not do sport and sedantary indiviudals who are not viusally impaired exhibit similar balance perfomances.