Attilâ İlhan'ın romanları ve şiirlerinde hapishane ve tutukluluk teması
The concept of prison and imprisonment in the novels and poems of Attila İlhan
  1. Tez No: 422944
  2. Yazar: MERVE AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Attilâ İlhan, Hapishane, Tutukluluk, Tema, Attila Ilhan, Prison, Imprisonment, Theme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZ ATTİLÂ İLHAN'IN ROMANLARI VE ŞİİRLERİNDE HAPİSHANE VE TUTUKLULUK TEMASI MERVE AKINCI ALMAZ OCAK, 2016 Edebi eserler, içinde üretildiği toplumun ve dönemin olaylarını ve önemli toplumsal süreçlerini hem topluma hem de gelecek nesillere aktaran birer belge niteliği taşımaktadır. Yazarlar ve şairler, eserlerinde, içinde bulundukları dönemin olaylarını ve bu olayların toplum üzerindeki etkileri ve yankılarını da gözlemleyerek, bir eleştiri süzgecinden geçirip metinlerine yansıtır. Türk edebiyatının önemli aydın ve düşünürlerinden olan Attilâ İlhan da, Türkiye'nin yakın tarihinin önemli olaylarını ele almış, bunları toplum ve birey üzerinden anlatma yoluna gitmiştir. Yakın tarihin II. Dünya Savaşı'ndan 12 Mart Muhtırası'na kadarki dönemlerini anlattığı eserlerinde, bu zorlu ve baskıcı dönemlerde bireylerin ruh hâllerini ve yaşantılarını gözlemleyerek, onların korku ve gerilimlerini kaleme almıştır. Attilâ İlhan'ın ele aldığı dönemler göz önünde bulundurulduğunda; toplumun ve bireyin karşılaşabileceği en ağır durumların, psikolojik baskıların ve korkuların anlatıldığı görülmektedir. Bu dönemlerin otoriter ve baskıcı yönetimlerinin ve eylemlerinin bir sonucu olarak, karakterler, hapishane ve tutukluluk korkusu içinde yaşayan bireyler arasından seçilmiştir. Baskı ve korkunun kol gezdiği bu dönemleri anlatma konusunda hapishane ve tutukluluk olgusunun etkin rolünden faydalanan Attilâ İlhan, oluşturduğu derinlikli karakterlerinin hapishane ve tutukluluk hâllerini, bu ihtimallerin yarattığı gerilimleri ya da hapishane ve tutukluluk tecrübesi yaşamış kişileri ele almıştır. Bu çalışmada, Attilâ İlhan'ın romanları ve şiirlerinde hapishane ve tutukluluk teması irdelenmiş, bu temalar beş farklı başlık altında incelenmiştir: Kaçış ve Gizlenme, Bir Gerilim Unsuru Olarak Hapishane, Tutuklanma-Yakalanma-Sorgu, Mekân Olarak Hapishane, Bir Tutsaklık Hâli Olarak Aşk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CONCEPT OF PRISON AND IMPRISONMENT IN THE NOVELS AND POEMS OF ATTILA ILHAN MERVE AKINCI ALMAZ OCAK, 2016 Literary works are regarded as documents which hand generally down the indicents of its time, and of the society in which it was born, along with the important social process not only to society but also to next generation. Authors and poets, observing the incidents of the time, their effects and echoes over the society, and reflects them into their writings, not without criticizing them. Atilla İlhan, as one of the most important thinkers and intellectuals of Turkish Literature, evaluates the important fact of recent history in Turkey and chooses to give them a voice through individuals. In his works in which the period between Second World War and The 1971 Turkish Military Memorandum is examined, he indites fears and concerns of the individuals by observing their lives and psychology in this oppresive period of time. Considering the period that Attila İlhan discusses, it can be generally seen that the most challenging psychological and physiological periods that a person can ever experience are mentioned. As a result of the oppressive and authoritative regimes and fact of this period, all the characters are chosen among the indivduals living the fear of prison and imprisonment. Atilla İlhan, utilising the effective role of prison and imprisonment as a concept while he talks about this period full of repression and fear, discusses the fact that his characters, with their deep personal qualities, have experienced“prison”and“imprisonment”as a state or the tensions that all these possibilities have brought about. In this work, the concept of prison and imprisonment in the novels and poems of Attila İlhan is deeply semtinez, and examined under five title: Escape and Hiding, Prison as an Element of Tension, Arresting- Being Arrested-Interrogation, Prison as a Setting, Love as a State of Being Imprisoned.