İflas riskinin bir göstergesi olarak likidite göstergeleri: Seçilmiş firmalar üzerine bir analiz
Liquidity indicators as an indicator of bankruptcy risk: An analysis ofselected companies
- Tez No: 423025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İflas Riski, Erken Uyarı Sistemleri, Finansal Rasyolar, Finansal Başarısızlık, Banckruptcy Risk, Earyl Warning System, Financial Ratios, Ficancial Distress
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ekonomik hayatın varoluşunun doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan firmalar, faaliyetlerini başarıyla sürdürebilmenin yanı sıra muhtelif birçok nedenden ötürü başarısız da olabilmekte ve faaliyetlerini sonlandırabilmektedir. Finansal açıdan sorun yaşayan ve faaliyetlerini sonlandıran firmaların bu durumu; finansal sıkıntı, kısıt, finansal başarısızlık, iflas gibi kavramlarla açıklanmaya çalışılmakla birlikte, esasen bu kavramların sürecin hangi aşamasına karşılık geldikleri konusunda net bir uzlaşma bulunmamaktadır. Bununla birlikte; finansal başarısızlık kavramı sürecin genel başlığı kabul edilerek, finansal sıkıntının ilk aşama, iflasın ise son aşama olarak tanımlanması yanlış bir uygulama olmayacaktır. Finansal başarısızlık hususunun geçmişi çok eski olmakla birlikte, özellikle Bretton Woods sisteminin yıkılmasıyla tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme olgusu bu kavramın öneminin artmasına sebep olmuştur. Üretim ve finansal sistemdeki engellerin kaldırılması, dış ticaret ve sermaye hareketliliği üzerindeki sınırlamaların kaldırılması gibi liberal politikalar, dünyayı küresel bir pazar haline getirmiştir. Pazarın en önemli aktörlerinden olan firmalar için ise, artan rekabet koşullarında faaliyetleri sağlıklı yürütebilmenin zorluk derecesi artmış ve gün geçtikçe de artmaya devam etmektedir. Ayrıca, firmaların yaşamlarını sağlıklı sürdürmesi sadece ortaklar için önem arz etmekten çıkarak firmadan çıkar bekleyen tüm grupları ilgilendirir hale gelmiştir. Bu durum finansal başarısızlığın tahminine yönelik erken uyarı modellerinin oluşturulmasına neden olurken, özellikle 1960'lı yılların sonlarından bu yana yapılan çalışmaların sayısı artarak devam etmektedir.Bu çalışmamızda; finansal başarısızlık ve nedenleriyle birlikte iflasa giden bu sürecin aşamaları irdelenerek, finansal yapının analizinde kullanılan finansal rasyolara yer verilmiş ve literatürde rasyolar aracılığıyla yapılan amprik çalışmalardan yola çıkılarak yapılan uygulama çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Firms, arising as a result of existence of economy, can sustain their economic activities successfully as well as they may fail for several reasons and may shutdown. Status of firms those having financial problems and shutdown are identified as financial difficulty, financial failure and bankruptcy, on the other hand there has not been a consensus on which period do these terms refer to. In addition; it is not wrong to define financial failure as the general concept for the whole process, financial difficulty as the first phase and bankruptcy as the final phase. History of financial failure goes back a long way and especially the globalization phenomenon, affecting the world after collapse of the Bretton Woods system, lead that concept to gain importance. Liberal policies such as removal of barriers to production and financial system, abolition of restrictions to foreign trade and capital mobility made the world a global market. As one of the most important actors of the market, for firms it became difficult to sustain economic activities in more competitive conditions and it gets harder day by day. Moreover, firms to operate successfully became more of an issue not only for members of the firm but also for all groups who expect profit from the firm. It led early warning systems to be created for estimation of financial failure and number of studies has been increasing especially form late 1960s till present.In this work, primarily, the reasons of financial failure and the stages of the procedure of bankrupt were examined. Financial ratios that used for the analysis of financial structures were included. Application study, which was based on the empirical works which took place in the ratios in the literature,was included.