Hacktivizm olgusu ve kurumsal itibar ilişkisi üzerine kuramsal bir inceleme
A theoretical study on the relationship between the hacktivism phenomenon and corporate reputation
- Tez No: 423056
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN HAKAN ÇIRAKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hacktivizm, Çevrimiçi Aktivizm, Elektronik Sivil İtaatsizlik, Kurumsal İtibar, Kurumsal İmaj, Kurumsal Kimlik, Hacktivism, Online Activism, Electronic Civil Disobedience, Corporate Reputation, Corporate Image, Corporate Identity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Hack eylemi ve aktivizmin birleşimini temsil eden hacktivizm olgusu,“şiddet içermeyen ancak suç teşkil eden hack tekniklerinin politik bir gündem amacıyla kullanılması”olarak tanımlanmaktadır. Bu eylemleri gerçekleştiren bireyler (veya gruplar) hacktivist olarak adlandırılmakta ve gerçekleştirdikleri hack eylemleri vasıtasıyla; hükümetlere, küresel kuruluşlara, işletmelere ve genel olarak topluma mesajlarını duyurmaya çabalamaktadırlar. Bu eylemler kimi zaman eylemin hedefindeki kurumlara finansal kayıpların yanında itibari kayıplar da yaşatmaktadır. Bu sebeple, hacktivist eylemler ve kurumsal itibar arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak önem kazanmaktadır. Alan yazında, hacktivist eylemlerin kurumsal itibara zarar vereceğine sıklıkla değinilmesine rağmen, hacktivizm ve kurumsal itibar arasındaki bağlantıların anlaşılması üzerine bütünleştirici bir model kapsamında ele alınan pek fazla araştırmaya rastlanılmamıştır. Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı, hacktivizm olgusu ve kurumsal itibar ilişkisini incelemektir. Çalışmanın kapsamını, kar amacı gütmeyen kurumlardan ziyade kar amacı güden kuruluşlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada, hacktivizm ve kurumsal itibar ilişkisini daha iyi anlayabilmek adına, öncelikle hacktivizm ve kurumsal itibar kavramları tüm yönleriyle ele alınmakta, sonrasında ise, her iki kavram arasındaki ilişki detaylı olarak incelenmektedir. Son bölümde ise, PytlikZillig ve diğerlerinin (2014)“Hacktivizme Destek/Direnç Modeli”ile Schwaiger'in (2004)“Kurumsal İtibar Modeli”ne bağlı olarak, bütüncül bir bakış açısıyla hacktivizm ve kurumsal itibar ilişkisine yönelik bir model önerisi geliştirilmektedir. Çalışma, metodolojik açıdan ilgili yerli ve yabancı yazın taramasına dayalı olmak üzere, hacktivizm ve kurumsal itibar ilişkisini kuramsal bir bakış açısıyla ele almakta ve geliştirilen model önerisiyle yazına önemli bir katkı sağlayacağı ve bu yönüyle özgün ve gelecekteki araştırmacılar ve uygulamacılar için yol gösterici bir niteliğe sahip olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The hacktivism phenomenon, which implies the marriage of hacking and activism, is defined as“the nonviolent use of illegal or legally ambigous digital tools in pursuit of political ends”. The individuals (or groups) who are the actors of such hack actions are being called as hacktivists and those actions that they carry out is simply a struggle to spread their political message to the institutions like governments, global organizations and corporations along with the whole society. Those actions in the end, cause some financial and reputational damage occasionally. Hence, it gets more important to study the links between those hacktivist actions and corporate reputation. Even though it is constantly stated in the literature that hacktivist actions may cause reputational damage, there is a lack of holistic studies on the possible relations between the phenomenon of hacktivism and the concept of corporate reputation. Thus, the purpose of this study is to fill this gap by uncovering the potential links between hacktivism and corporate reputation. The context of this study is limited with the profit-oriented organizations, in otherwords non-profit organizations are not included in this context. In this study, first step is to provide a better understanding with a careful examination of the phenomenon of hacktivism and the concept of corporate reputation and once that is achieved, the possible links between those concepts are being examined. By the help of a holistic approach on two models, one of which is the“Hacktivism Support/Resistance Model”developed by PytlikZillig et. al. (2014) and the other is“Corporate Reputation Model”developed by Schwaiger (2004), it is being aimed to develop a theoretical model explaining the relationships between hacktivism and corporate reputation. This study, based on literature review, brings a theoretical approach to the relationships between hacktivism and corporate reputation. It is also considered to contribute to the existing literature especially with the theoretical model it proposed, hence it is seen as a unique study and thought to be a pioner one for future researchs.