Finansal piyasalar arasındaki oynaklık yayılımı: Kırılgan sekizli ülkeler
Volatility spillover between financial markets : Fragile eight countries
  1. Tez No: 423152
  2. Yazar: NURDAN DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ABDİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Oynaklık, Oynaklık Yayılımı, GARCH, EGARCH, Asimetrik Etki, Volatility, Volatility Spillover, GARCH, EGARCH, Asymmetric Effect
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Uluslararası sermaye hareketlerinin serbestliği ve bilişim sektöründeki ilerlemeyle birlikte uluslararası finansal piyasalar arasındaki etkileşim son zamanlarda önemli boyutlara gelmiştir. Uluslararası finansal piyasalar arasındaki etkileşim finans literatüründe oynaklık yayılımı kapsamında ele alınan bir konudur. Oynaklık yayılımı, bir piyasada meydana gelen şokun diğer piyasalardaki oynaklığı arttırması şeklinde tanımlanmaktadır. Piyasalarda oluşan oynaklık yayılımı sonucunda menkul kıymetlerin getiri ve fiyatlarının da bu süreçten etkilenebildiği görülmektedir. Bu etkileşimin sonucunda yatırımcıların portföy kararları da değişebilmektedir. Bu çalışmada ABD (S&P, DJI, Kanada), Asya ülkeleri (Çin, Japonya, Güney Kore) ve Avrupa ülkeleri (Almanya, İngiltere, İsviçre, Yunanistan, EuroStoxx50, EuroNext100) hisse senedi piyasalarından kırılgan sekizli ülkelerin (Hindistan, Brezilya, Endonezya, Türkiye, Güney Afrika, Macaristan, Polonya ve Şili) hisse senedi piyasalarına olan oynaklık yayılımının olası varlığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan veri seti 2006-2015 dönemine ilişkin haftalık hisse senedi kapanış fiyatlarını kapsamaktadır. Ülkelere ilişkin piyasa endekslerinin asimetrik etki gösterip göstermedikleri ve ülkeler arası oynaklık yayılımlarının varlığı EGARCH modelleri kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen bulgular kapsamında ABD, Asya ve Avrupa ülkelerine ilişkin her bir hisse senedi getirisi için kaldıraç etkisinin söz konusu olduğu ortaya koyulmuştur. Endonezya hisse senedi endeksi hariç diğer kırılgan sekizli ülkelerin hisse senedi endeksleri için asimetrik etkinin geçerli olduğu belirlenmiştir. Oynaklık yayılımı değerlendirildiğinde, gelişmiş ülkelerin hisse senedi endekslerinden özellikle Brezilya, Endonezya, Macaristan, Türkiye, Polonya, Hindistan ve Şili'ye doğru bir yayılım olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The interaction between the international financial markets, together with advances in freedom of capital flows and information technologies sector has become significant in recent times. An issue discussed in the context of the volatility spillover between the international financial markets interact finance literature. Volatility of spillover is defined as the increase volatility in other markets shock occurred in the market. As a result of the volatility spillover in stock prices and returns on securities it can be seen in the markets affected by this process. Decisions of portfolio investors as a result of this interaction may change. In this study, the US (S&P, DJ, Canada), Asian countries (China, Japan, South Korea) and European countries (Germany, Britain, Switzerland, Greece, Eurostoxx50, Euronext100) of the stock market fragile eight countries (India, Brazil, Indonesia, Turkey, South Africa, Hungary, Poland and Chile) the volatility of the stock market, which aimed to spillover the determination of the possible presence. Weekly stock data set used to 2006-2015 study period covers the closing price. Showing that the presence of asymmetric effect of volatility spillover between country and country market indices were investigated using EGARCH models. The scope of the findings in the US, Asia and the leverage effect for stock returns for each of the European countries has been revealed to be concerned. The eight countries examined the asymmetric impact of fragile Indonesia stock index of any other country except a fragile eight were determined to be effective asymmetrical current. The volatility spillover is evaluated, the stock indices of developed countries, especially Brazil, Indonesia, Hungary, Turkey, Poland, India and has been proven to be a true spread to Chile.