Kurumsal yönetişimin anonim şirketlerde araştırılması: Güneydoğu Anadolu bölgesi örneği
A research on corporate governance in incorporated companies: The case of Southeastern Anatolia
- Tez No: 423272
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KEMAHLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Kurumsal Yönetişim, Şirket Skandalları ve Anonim Şirket, Institutionalization, Corporate Governance, Corporate Scandals and Incorporated Company
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tezin amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki anonim şirketlerde kurumsal yönetişimin uygulanabilirliğini incelemek ve yerleşmesi için önerilerde bulunmaktır.Çağımızda yaşanan gelişmeler sonucu işletmelerde paydaş grupları çoğalmış, işletme yönetimlerinin açıklık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkelerine göre hareket etmeleri gerekli hale gelmiştir. Şirket skandalları, finansal krizler, özelleştirme, şirket birleşmeleri ve satın alımları sonucu önemli bir konu haline gelen kurumsal yönetişim üzerine birçok çalışma yapılmıştır.Çalışmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan anonim şirketlerin kurumsal yönetişim prensiplerine uyumu incelenmiştir. Araştırma kapsamındaki anonim şirketlerin kurumsal yönetişimi gerçekleştirmek istedikleri, fakat kurumsal yönetişimin gereklerini yerine getirecek bazı niteliklere sahip olmadıkları görülmüştür. Bu da işletmelerde tepe yönetimden başlayarak bütün personelinin kurumsal yönetişim açısından bilgilendirilmesi ve eğitilmesinin gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine applicability of corporate governance and make recommendations for settlement in the incorporated companies in Southeastern Anatolia Region.Nowadays, as a result of developments, stakeholder groups proliferated and it became necessary to act according to principles of openness, transparency, accountability and responsibility for business administrations. On implemented many studies on corporate governance which has become an important issue as result of corporate scandals, financial crises, privatization, mergers and acquisitions of companies. In the study on examined the adequacy of incorporated companies to the principles of corporate governance which deployed at the Southeastern Anatolia Region. On identified that the incorporated companies in the study want to accomplish corporate governance but had no some qualifications to fulfill it. This means that, for the business, it is very important to inform and educate all the staff about corporate governance starting from top managers.