Irak Türkmen şairi Hasan Görem: Hayatı - edebî kişiliği, dili, üslûbu ve bütün şiirleri
Iraqi Turkmanian poet Hasan Görem: His life, his literary identity, his style and all his poems
  1. Tez No: 423430
  2. Yazar: MURTADH HAYDAR AZAAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEMİZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dünyası Edebiyatları, Irak Türkmen Edebiyatı, Irak Türkmen Şiiri, Hasan Görem, Rü'yâ”, Dil ve Edebiyat İncelemesi, Turkish World Literatures, Iraq Turkmenian Literature, Iraq Turkmenian Poem, Language and Literature Review of“Rü'yâ”of Hasan Görem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 446
Özet
Eserlerinde Irak Türkmenlerinin geçmiş yaşantısını ve geleceğini; sosyal, kültürel ve siyasi yönden çeşitli sorunlarını dile getiren Hasan Görem, Irak Türkmen edebiyatının önde gelen temsilcilerinden biridir. Hasan Görem, şiirlerinde işlediği milli kültüre dair konularla ve felsefi görüşleriyle, son dönem Irak Türkmen edebiyatında kendisine önemli bir yer edinmiştir. Çalışmamız, Hasan Görem'in“Rü'yâ”isimli kitabında yer alan şiirlerin şekil ve içerik özellikleri bakımından incelenmesini kapsamaktadır.“Irak Türkmen Şairi Hasan Görem (Hayatı, Edebî Kişiliği Dili, Üslûbu ve Bütün Şiirleri)”adını taşıyan çalışmamız bir girişten ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında; çalışmanın araştırma ve inceleme yöntemi, Irak Türkmenlerinin tarihçesi, coğrafyası, nüfusu ve edebiyatıyla ilgili bilgiler yer almaktadır.“Hasan Görem'in Hayatı ve Edebî Kişiliği”adını taşıyan birinci bölümde, şairin hayatı, edebi şahsiyeti ve üslûbu hakkında bilgi verilmiştir. Yine bu bölümde, şairin“Rü'yâ”adlı eserindeki şiirler, şekil, içerik ve üslûp özellikleri bakımından incelenmiştir. Bu bölümün sonunda, Hasan Görem hakkında yapılan çalışmalara yer verilerek bölüm tamamlanmıştır. Çalışmanın“Hasan Görem'in Şiirlerinde Dil”adını taşıyan ikinci bölümünde ise Hasan Görem'in şiirleri dil özellikleri bakımından incelenmiştir. Bu bölümde, Hasan Görem'in şiirlerinde yer alan sözcüklerin, kullanılan yapım ve çekim eklerinin ve onomastik unsurların dil özellikleri çerçevesinde analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, incelemeye kaynaklık eden şiirlerin Türkiye Türkçesi'ne aktarımları yapılmıştır. Sonuç bölümü, yaptığımız incelemeler doğrultusunda Hasan Görem'in şiirleriyle ilgili tespit ve değerlendirmeleri içermektedir. Hasan Görem'in“Rü'yâ”adlı eserinin orijinal metinleri ve araştırmamız sırasında elde ettiğimiz bazı malzemelere ise çalışmamızın sonundaki ekler kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hasan Görem, who depicts history and future of Iraq Turkmenians, several social, cultural and political obstacles they face, is one of the leading authors of Iraq Turkmenian literature. With the national culture related topics he tackles and with his philosophical opinions, Hasan Görem has recently achieved to gain a significant place in Iraq Turkmenian literature. Our study consists of structural and content review of the poems of Hasan Görem in his book“Rü'yâ”(“Dream”). Our study, named as Iraqi Turkmanian Poet Hasan Görem (His life, his literary identity, his style and all his poems), consists of an introduction part and three main sections. In the introduction part of the thesis, research and review method of our study, details related with history, geography, demography and literature of Iraq Turkmenians take place. In the first part named as“Life and Literary Identity of Hasan Görem”, details about life, literary identity and style are mentioned. Again in this part structure, content and style of the poems in his book“Rü'yâ”are reviewed. This part is concluded with the studies carried out about Hasan Görem. In the second part of our study which named as“literary language of poems of Hasan Görem”, his poems are reviewed according to the literary language features. In this section the words used in poems of Hasan Görem are analyzed according to the derivational affixes and inflections and onomastic elements used in these poems. In the third part of our study, the poems used as source for our study are interpreted into Turkish language. The conclusion section includes our evaluations and findings we concluded about the poems of Hasan Görem as a result of the studies we carried out. Original text of“Rü'yâ”of Hasan Görem and some materials we attained during our study are included in the“Annexes Section”of our paper.