Kerküklü Şair Mustafa Ziya'nın hayatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
An investigation on the life and poems of the Kirkuk Poet Mustafa Ziya
- Tez No: 772755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN UZKUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerkük, Irak, Türkmen, Mustafa Ziya, Kirkuk, Iraq, Turkmen, Mustafa Ziya
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Türk edebiyatının kollarından birini oluşturan Irak Türkmen edebiyatı içerisinde önemli bir yere sahip olan Mustafa Ziya Bey'in hayatı ve eserlerinin bu çalışmada yer almaktadır. Bunun en önemli sebebi şairin edebi ve siyasi kimliğinin birbirini bütünleyen bir kimliğe sahip olmasıdır. Irak'ın zorlu şartlarında kendisini bir yere oturtan Mustafa Ziya'nın yaşadığı dönemde yazdığı şiirlerle, Türkmenlere yol gösterici olduğu görülmektedir. Çünkü şair şiir ve yazılarında toplumun nasıl olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Mustafa Ziya eserlerinde hikmet, çalışkanlık, ile millî konular ana tema olarak karşımıza çıkmaktadır. Kerküklü Şair Mustafa Ziya'nın Hayatı ve Şiirleri Üzerine Bir İnceleme adlı bu çalışma Mustafa Ziya'nın eserlerinin Türkiye Türkçesine aktarılmasına ve onun şahsiyeti tanıtılmıştır. Ayrıca, Mustafa Ziya'nın biyografik hayatına, eserlerine, hakkında yazılanlara da yer verilerek şiirleri konularına göre düzenlenmiştir. Bu çalışmayla birlikte Irak Türkmen edebiyatı, tarihi ve medeniyeti Türkiye'de tanıtılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
The life and works of mister Mustafa Ziya , who has an important place in Iraqi Turkmen literature, which is one of the branches of Turkish literature, are included in this study. The most important reason for this is that the literary and political identity of the poet has an identity that complements each other. It is seen that Mustafa Ziya, who settled himself in the difficult conditions of Iraq, guided the Turkmens with the poems he wrote during his lifetime. Because the poet reveals how the society should be in his poems and writings. In Mustafa Ziya's works, wisdom, industriousness, and national issues appear as the main themes. In the thesis study titled An Evaluation on the Place of Kirkuk Poet mister Mustafa Ziya in Turkish Literature, it has been tried to transfer Mustafa Ziya's works to Turkey Turkish and to introduce his personality. In addition, Mustafa Ziya's biographical life, works, and his poems were arranged according to their subjects. With this study, Iraqi Turkmen literature, history and civilization will be introduced in Turkey.