Bilim iletişimi ve bilim gazeteciliği: Ege Üniversitesi Haber Ajansı örneğinde üniversitelerde bilim haberlerinin üretilmesine yönelik bir inceleme
Science communication and science journalism: Ege University News Agency for instance, for the production of a study of university science news
- Tez No: 423452
- Danışmanlar: PROF. DR. FERLAL ÖRS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilim, Bilim İletişimi, Bilim Gazeteciliği, Science, Communication, Science Journalism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Son yıllarda bilimsel ve teknik alanlardaki ilerlemelere paralel olarak, medyadaki bilim haberlerinde de bir artış yaşanmaktadır. Ancak başta televizyon olmak üzere medyada bilimle ilgili içerikler magazinel, ilgi çekici, abartılı yönleriyle yer almakta, bu da söz konusu haberlerdeki nitelik sorununu karşımıza getirmektedir. Toplumun beklentilerine koşut olarak kitle iletişim araçlarının önemli bir görevi bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak, hoşça vakit geçirtecek işlevler yüklenmesidir. Magazin basını genellikle piyasa toplumunun kuralları çerçevesinde hareket etmekte ve yayın içeriklerini oluştururken arz-talep örtüşmesini öncelikli hedefi haline getirmektedir. Türkiye'de 1980'li yıllar sonrasında görsel medyanın başatlığına paralel olarak, özellikle 1990'lı yıllarla birlikte sayıları hızla artan ticari televizyon kanalları karşısında rekabet edebilmek amacıyla yazılı basın, görselliğe giderek önem vermeye başlamıştır. Son yıllarda ilk olarak televizyon, daha sonra da yazılı basında giderek ağırlığını hissettirmeye başlayan magazinleşme olgusu, bilimin magazinleşmesini de beraberinde getirmiştir. Hatta öyle ki, en ciddi bilimsel haberler dahi en sansasyonel, dramatik yanlarıyla ele alınmaya başlanmıştır. Magazinleşmenin bilim haberlerine yansıması sonucu ortaya çıkan popüler bilimcilik de bu anlayışın bir uzantısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuçta, gazete sayfalarında veya televizyon ekranlarında diyet/zayıflama ve yaşlanma etkilerine karşı önerilen gerçekten uzak abartılı yöntemler; kanser gibi uzun süreli ve tedavisi güç hastalıklar için sunulan öneriler ile her yönteme umutla sarılan hastalara umut dağıtılmaya başlanmıştır. Çalışmada ülkemizde bilim gazeteciliğine bakış açısı sorgulanarak, bilim haberlerinin yazılı basında sunuş şekli değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı, bilim gazeteciliğinin doğru olarak yapılmasına katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, in parallel with progress in scientific and technical fields, science is also an increase in the news. However, the content on science in the media, especially television magazinel engaging, located on exaggerated ways, this brings us to the issue of quality in the said notice. An important role of the media in line with the expectations of society to facilitate the lives of individuals, is the striving to load functions nicely. Tabloid press often move in the framework of market society and creating supply-demand broadcasts content overlap makes the primary target. Turkey in parallel to the visual media title after 1980, especially with the number 1990 written press and commercial television channels to compete against rapidly growing, increasingly began to pay attention to the visual. The first television in recent years, then began to feel the increasing weight tabloidisation case in the press, it has brought the science to be a magazine. Even so, the most serious scientific even the most sensational news was being addressed with the dramatic side. Prevalence of magazinization popular science news scientism resulting reflection also appears to be an extension of this approach. After all, in the newspapers or television screens diet / weight loss methods recommended exaggerated and unreal against the effects of aging; With every method presented recommendations for long-term and difficult to treat diseases such as cancer has started to be distributed to patients hope wrapped hope. Perspective on science journalism in our country in this study investigates the presentation of the science news written press is being assessed. The main objective of the study is to contribute to the true science journalism.