Tüketicilerdeki spor sponsorluğu algısının marka değeri üzerine etkisi ve bir uygulama
Effect of sport sponsorshp perception of consumers onto the brand value and an application
- Tez No: 423479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Değeri, Sponsorluk, Spor sponsorluğu, Brand, Brand Value, Sponsorship, Sport Sponsorship
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzde artan yıpratıcı rekabet koşullarıyla birlikte firmalar varlıklarını devem ettirebilmek ve marka değerlerini geliştirebilmek amacıyla çeşitli stratejiler arayışı içerisine girmektedirler. Bu durumda kullanılan stratejilerden biride sponsorluk stratejisidir. Sponsorluklar arasında daha çok ön plana çıkan çeşit ise spor sponsorluğudur. Hem faaliyetin gerçekleştiği alandaki kitleye hem de televizyon karşısında izleyen kitleye ulaşma imkanı sağlamaktadır. Bu da firmaların marka değerini yaygınlaştırabilmesi için büyük bir fırsat niteliğindedir. Bu araştırmada müşterilerdeki spor sponsorluğu algısının firmaların marka değerleri üzerine etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ilk kısmında marka ve marka değeri konuları incelenmiştir. İkinci kısmında sponsorluk, spor sponsorluğu ve spor sponsorluğunun marka değeri boyutları üzerine etkisi incelenmiştir. Daha sonra Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminalindeki yolculara anket uygulaması yapılarak elde edilen sonuçlar analizler sonucu yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today,companies are setting off on a quest of various strategies in order to keep their existence and develope their brand value along with backbreaking conditions of competition.One of the strategies applied in that condition is strategy of sponsorship.The most prominent one among the sponsors is Sponsor of Sports.It enables to reach both the groups in the fields where activities happen and the groups who watch it in front of Tv.This is also a big opportunity to make their brand value wide. In this thesis,consumers' impact of sponsorship onto the brand value of the companies has been tired to be analysed.In the first section of the survey,Brand and the Brand value were observed.Sponsorship, sponsorship of sports and the effect of the sponsorship onto the brand value were observed in the second section.The results were assessed according to the survey which was applied to the doemstic passengers in Airport of Antalya.