Belediye iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmesi: İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A. Ş. örneği
The privatization of municipality owned enterprises: The case of Istanbul Sea Bus (ISB)
- Tez No: 423490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FAZLI YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Privatization, Municipal Economic Enterprises, Public Service, Privatization Method
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
1970'li yılların sonlarında etkisini artıran ekonomik kriz ile gelişmiş ülkelerde kamu hizmetlerinin sunum yöntemleri sorgulanmaya başlanmış kamu idaresinin teorisyenler ve uygulayan birimlerce yeniden ele alınmasını sağlamıştır. Kapitalist sistemin, 1970'li yılların sonlarında etkisini artıran ekonomik krizden çıkış yolu olarak gördüğü neo-liberal politikalar, bu tarihten sonra başta gelişmiş ülkelerde ve ardından gelişmekte olan diğer ülkelerle birlikte ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır. Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmayan Türkiye'de Neo-liberal politikaların etkinliğini artırmasıyla birlikte yerel hizmetlerin sunulmasında da değişiklikler yaşanmaya başlanmış, yerel idareler halkın ihtiyaçlarını etkin ve verimli bir biçimde yerine getirebilmek için yeni hizmet araç ve teknikleri bulma ve geliştirme gayreti içine girmişlerdir. Özelleştirme olgusunun dünyanın gündeminde yer aldığı bu dönemde, Türkiye'de de yerel hizmetlerin sunumunda özel sektör kuruluş ve yöntemlerinden yararlanma yoluna gidilmiştir. Kamu hizmetlerinin sunumunda verimlilik ve etkililiği en üst seviyeye çıkarma amacıyla yola çıkan belediyelerimiz, kamu sektörü içinde özel sektör olmanın vermiş olduğu avantajlardan yararlanmak istemişlerdir. Yerel hizmet sunucusu belediyeler, özel sektör statüsünden yararlanmak, bazı kamu hizmetlerini daha etkin ve verimli yerine getirmek amacı ile kamu hukukunun ve bürokrasinin katı kurallarından ve hantal yapısından kurtulmak için ekonomik girişimlerini belediye iktisadi teşebbüsleri kurma yolunu tercih ederek yerine getirmişlerdir. Bu ekonomik gelişmeler göz önüne alınarak bu tez çalışmasında belediyelerin ekonomik girişimlerinin bir sonucu olarak doğan belediye iktisadi teşebbüsleri detaylı olarak tanıtılmış, kuruluş itibariyle bir belediye iktisadi teşebbüsü olan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin 2011 yılında satılarak özelleştirilmesinin analizi yapılarak sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Belediye İktisadi Teşebbüsleri. Kamu Hizmeti, Özelleştirme Yöntemleri
Özet (Çeviri)
With the economic crisis which raised its effect at the end of 1970s, the provision methods of public services are started to be questioned and this provides that public administrations are considered by theorists and pragmatists again. The neoliberal policies which capitalist system sees it as way out from the economic crisis increasing its effect at the end of 1970s was started to practice in developed and developing countries. With the increasing effect of neo-liberal policies in our country, which is not indifferent to events realized in world economy the provision of local services is started to change and local administrations try to find and develop new service tool and techniques to provide necessities of public effectively and productively. In this term which the privatization phenomenon takes place in the agenda of world, the utilization of private sector plant and methods in the provision of local services in our country. Our municipalities which aim at peaking the efficiency and productivity of local services provisions want to get benefit from the advantages of being private sector in public sector economy. The municipalities which is the local service supplier carries out their attempts by preferring the establishment of municipality owned enterprises to save from black letter rules and bulky shape of bureaucracy and public law with the aim of realizing some local services efficiently and productively and benefitting the statute of private sector. In this thesis study, the municipality owned enterprises which is raised as a result of municipalities economic attempts are presented and the results are tried to reveal by analyzing the privatization of İstanbul sea buses corporation which is an municipality owned enterprise in respect of its establishment and which is done by selling them in 2011.