Endüstriyel ürün pazarlamasında kamu kurumlarının rekabet gücü açısından yeniden yapılandırılması TEMSAN örneği
Restructuring of public institutions in terms of competitiveness in the industrial product marketing the case of TEMSAN
- Tez No: 423497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, Rekabet Gücü, Temsan, Endüstriyel Pazarlama, Competition, Competitiveness, Temsan, Industrial Marketing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Günümüzde artan rekabet koşullarında firmalar rakip firmalara göre rekabet üstünlüğü elde etmek ve bu üstünlüğü sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Kamu kuruluşları faaliyet gösterdikleri pazarlar içerisinde özel kuruluşlarla rekabet etmek durumdadırlar. Çalışmaya konu olan Temsan bu kamu kuruluşlarından biridir. Bu çalışmanın temel amacı, Temsan firması için rekabet gücünü belirleyen faktörleri belirlemek ve bunu arttırmayı sağlayacak öneriler geliştirmektir. Bunun yanında araştırma sonunda ortaya konacak öneriler doğrultusunda enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için kurulan Temsan açısından rekabetçiliği arttırıcı yeniden yapılandırma seçenekleri sunabilmektir. Bir kamu kuruluşu olan Temsan'ın rekabet gücü açısından incelenmesini amaçlayan bu çalışma nitel bir araştırmadır. Nitel araştırmalarda amaç, insanların bulundukları çevre ve buradaki tecrübelerini nasıl algıladıkları ve nasıl yorumladıklarını analiz etmektir. Bu araştırmanın verilerini elde etmek için nitel araştırmalarda kullanılan veri toplama yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yardımıyla çözümlenerek temalar altında yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuç kısmında Temsan firmasının rekabet açısından sahip olduğu üstünlükler ve zayıflıklar açıklanmış, firmanın rekabet gücü elde etmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays in increasing competition conditions, firms aim to get competitive advantage and provide a sustainable competitive advantage to the competitors. Public institutions have to compete with private organizations in market. Temsan that subject to this study is the one of the public institution. The main objective of the study is to identify the factors that determine the competitiveness for Temsan and improve suggestions to increase this competitiveness. Beside this, the objective is to offer alternatives for competitive restructuring in terms of Temsan that founded to reduce dependence on foreign energy in accordance with suggestions that reveal in the end of the study. This study that aim to examination Temsan that is a public institution in terms of competitiveness is a qualitative research. Qualitative research purposes is to analyze the environment, which people live and how perceive, and comment that experience in this environment. To obtain data for this study was used semi-structured interviews that one of the data collection methods used in qualitative research. The obtained data was solved with the help of content analysis and was interpreted under the themes. As result of the research Temsan's superiorities and weaknesses in terms of competition was explained. The suggestions were presented for the firm and other public institutions to get competitiveness