Algılanan liderlik davranışı özelliklerinin belirlenmesine yönelik bir alan çalışması
Perceived determination of leadership behaviour a field study
- Tez No: 423519
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA GÖDEKMERDAN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Yaklaşımları, Yetke (Otorite), Güç Kaynakları, Gücün Dayandığı Temeller
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
YAZICI, Oğuzhan. Algılanan Liderlik Davranışı Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2016. Bu çalışmanın amacı; farklı mesleklerde görev alan çalışanların kurumlarındaki liderler ile ilgili algılarını ölçmek ve bu algılarda demografik özellikleri bakımından farklılık olup olmadığını belirlemektir. Çalışmanın birinci bölümünde lider ve liderlik kavramının tanımı, liderliğe ihtiyaç duyulma nedenleri, lider-yönetici ayrımı, liderde olması gereken nitelikler, yetke (otorite) kavramı ve türleri, örgütlerde güç kavramının tanımı, güç kaynakları ve gücün dayandığı temeller konularına değinilmektedir. İkinci bölümde, liderlik yaklaşımları ve bunların tarihsel gelişimi, özellikler yaklaşımı, davranışsal liderlik yaklaşımı, durumsal liderlik yaklaşımı, modern liderlik yaklaşımları incelenmektedir. Üçüncü bölümde, liderlik davranışı algılarını ölçmek için Tengilimoğlu (2005) tarafından“Hizmet İşletmelerinde Liderlik ile İş Doyumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”adlı çalışmada uygulanan ölçek kullanılarak yapılan araştırma yer almaktadır. Bu ölçek üç tip liderlik davranışını belirlemeye yönelik olarak 36 ifadeden oluşmaktadır. Ölçekte ilişki/iş gören odaklı, değişim odaklı ve görev odaklı liderlik davranışlarını ölçen üç boyut yer almaktadır. Araştırma bulgularına göre, çalışanların kurumlarındaki liderler ile ilgili algılarında demografik özellikler bakımından bazı boyutlarda farklılık olduğu, bazı boyutlarda ise farklılık olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
YAZICI, Oğuzhan. Perceived Determination of Leadership Behavior A Field Study, Post Graduate Thesis, Ankara, 2016. The purpose of this study is to measure the perception of employees from discrete work fields about the leaders in their institutions and to determine whether differences in demographic characteristics exists or not. In the first chapter of the study following subjects of the definitions of leader and leadership concept, reasons why leadership is required, the difference between leader-manager, qualifications that a leader must bear, concept and types of authority, definition of power in organisations, sources of power and the foundations that power depend are referred. In the first chapter of the study following subjects of the definitions of leader and leadership concept, reasons why leadership is required, the difference between leader-manager, qualifications that a leader must bear, concept and types of authority, definition of power in organisations, sources of power and the foundations that power depend are referred. In the second chapter ; approaches of leadership and their historical evolution, characteristics approach, behavioural leadership approach, situational leadership approach and modern leadership approaches are being studied. In the third chapter, an application study made with the involvement of a scale used in a study by Tengilimoğlu (2005) as“A Study for Defining the Relation Between Job Satisfaction and Leadership in Service Institutions”for measuring perceptions about leadership behaviour is contained. Mentioned scale consists of 36 expressions for defining three types of leadership behaviour. The scale contais three dimensions measuring relation/ worker focused, change focused and duty focused leadership behaviours.