Erken dönem tavuk embriyosunda valproik asit ve folik asitin nöral tüp gelişimi üzerine etkileri
Effects of valproic acid and folic acid on neural tube developement in early stage chicken embryo
  1. Tez No: 423631
  2. Yazar: V. UMUT TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. Saim KAZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem civciv embriyosu, folik asit, nöral tüp defekti, Early stage chicken embryo, folic acid, valproic acid, neural tube defect
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, erken dönem tavuk embriyosunda, valproik asit ve folik asitin nöral tüp gelişimi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada 120 adet fertil (döllenmiş) yumurta 6 grupta incelendi (n=20). Tüm gruplar 24 saat boyunca 37,2 ± 0,1°C sıcaklık ve %60 ± 5 nem oranında inkübe edildi. İnkübasyon döneminde sonra kontrol grubuna (Grup A) sadece 0.1 ml chicken ringer solüsyonu, Folik asit grubuna (Grup B) sadece 0.4 μg /ml folik asit verildi. Bir gruba düşük doz valproik asit (0,04 mg/0.01ml ) (Grup C) ve diğer gruba da yüksek doz valproik asit (0,1 mg/0.01ml ) (Grup D) verildi. Son 2 gruba da, düşük doz valproik asit + folik asit (Grup E) , yüksek doz valproik asit + folik asit (Grup F) verildi. 72. saatin sonunda tüm embriyolar yumurtadan çıkartılıp, hematoksilen-eozin ile boyanıp ışık mikroskobu altında incelendi. Kontrol grubunda ve sadece folik asit verilen grupta nöral tüp kapanma defektine rastlanmadı. Düşük doz valproik asit verilen grupta 3 embriyoda nöral tüp gelişim defekti görülürken, düşük doz valproik asit + folik asit verilen grupta 2 embriyoda nöral tüp kapanma defekti görüldü. Yüksek doz valproik asit verilen grupta 11 embriyoda nöral tüp kapanma defekti görülürken, yüksek doz valproik asit + folik asit verilen grupta 9 embriyoda nöral tüp kapanma defekti görüldü. Bu çalışmada valproik asitin düşük ve özellikle yüksek dozlarda erken dönem tavuk embriyosunda nöral tüp gelişim defekti insidansını belirgin arttırdığı gösterilmiştir (p0.05). Sonuç olarak valproik asit verilen embriyolara folik asit eklenmesinin nöral tüp gelişimi üzerine olumlu etkisi olduğu gösterilememiştir. Bu konuda daha geniş denek sayısına ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was composed in order to investigate the effects of valproic acid and folic acid on neural tube developement. A total of 120 fertile (fertilised) eggs were analyzed in 6 subgroups (n=20) All the eggs were incubated for 24 hours under 37,2 ± 0,1°C temperature and 60 ± 5 % humidity. After incubation period, control group (Group A) received 0,1 mL chicken ringer solution, folic acid group (Group B) received 0.4 μg /mL of folic acid. Of the two groups receiving valproic acid, first received low-dose (Group C) of valproic acid (0,04 mg/0.01mL) whereas the other (Group D) received a higher dose (0,1 mg/0.01mL). For the last two groups, low doses of folic acid + valproic acid (Group E) and higher doses of folic acid + valproic acid (Group F) were administered. At the end of 72. hour, all embryos were removed from eggs and after dying with hematoxyline eosine, they were all observed under light microscopy. No neural tube enclosure defects were encountered in control group and only folic acid group. In low doses of valproic acid group 3 embryo had neural tube developement defects and 2 embryo had neural tube enclosure defects in low doses of valproic acid + folic acid. 11 embryos and 9 embryos had neural tube enclosure defects in high doses of valproic acid and high doses of valproic acid + folic acid groups, respectively. In this study, it was seen that valproic acid, especially in high doses, significantly rises the incidence of neural tube developement defects in early stage chicken embryo (p0.05). As a result, addition of folic acid to embryos receiving valproic acid was not shown to have favourable effects on neural tube developement. Further and extensive investigations needed to be performed on this subject.