Sentetik metalloenzim tipinde yeni ligandlar ve metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve DNA etkileşimlerinin incelenmesi
Synthesis of a new type of synthetic metalloenzymes ligands and their metal complexes, characterization and investigation of interaction DNA
- Tez No: 423798
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Porphyrin-Schiff base, X-ray, superoxide dismutase activity, DNA-binding
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada simetrik ve asimetrik olmak üzere dört adet porfirin esaslı Schiff baz ligandı sentezlenmiş. Simetrik porfirin Schiff baz ligandını sentezlemek için 4-metoksi fenol bileşiğinden çıkarak önce formil türevi daha sonra da MnO2 ile yükseltgenmesi sonucu 4-metoksi-2,6-di-formil fenol karbonil bileşiği elde edilmiştir. 4-Metoksi-2,6-di-formil fenol karbonil bileşiğinin tek kristalleri elde edilerek X-ray kristalloğrafi metodu ile ilk defa yapısal karakterizasyonu yapılmıştır. Daha sonra simetrik ve asimetrik ligandların Cu(II), Fe(III) ve Mn(III) kompleksleri sentezlenerek ligandlar ve kompleksler 1H, 13C NMR, FT-IR, TG/DTA, MALDİ-toff MS ve element analiz (% C, H, N) teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Ligandların fotofiziksel özellikleri; emisyon ve ekzitasyon spektrumları alınarak incelenmiştir. Komplekslerin DNA etkileşimleri UV-Vis spektroskopisi ile incelenerek DNA bağlanma sabitleri hesaplanmıştır. Porfirin Schiff bazı metal komplekslerinin SOD aktiviteleri ilk defa incelenmiştir. Komplekslerin SOD aktiviteleri IC50 ve Kcat (M-1s-1) değerleri olarak hesaplanmış ve sonuçlar literatürde bulunan değerler ile karşılaştırılmıştır. Sentezlemiş olduğumuz kompleksler içinde en yüksek Kcat (M-1s-1) değerini gösteren kompleksin L1 Fe3Cl4(H2O)3 olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Porfirin-Schiff baz, X-ray, süperoksit dismutaz aktivitesi, DNA etkileşimi.
Özet (Çeviri)
In this study, 4-methoxy-2,6-bis(hydroxymethyl)phenol was prepared from the reaction of 4-methoxyphenol and formaldehyde. The compound was oxidized to the 4-methoxy-2,6-diformylphenol compound. First time, the starting compound was obtained as single crystal and its structural characterization was determined by X-ray diffraction method. A novel symmetric porphyrin Schiff base ligand 4-methoxy-2,6-bis[5-(4-iminophenyl)-10,15,20-triphenylporphyrin]phenol (HL1) was prepared from the reaction of the 5-(4-aminophenyl)-10,15,20-triphenylporphyrin (TTP-NH2) and the compound (2) in the toluene solution later on we synthesized three novel asymmetric Schiff base-substituted phenyl porphyrin ligands (HL2-HL4) and their Cu(II), Fe(III) and Mn(III) transition metal complexes. The compounds were characterized by the analytical and spectroscopic methods. The DNA (fish sperm FSdsDNA) binding studies of the complexes were performed using UV-vis spectroscopy. Competitive studies with ethidium bromide (EB) show that the compounds interact efficiently with DNA through an intercalating way. Additionally, superoxide dismutase activities of the porphyrin Schiff base metal complexes were investigated. Electrochemical, photoluminescence and thermal properties of the compounds were investigated.