Kahramanmaraş ili ve yakın çevre florasında yayılış gösteren Isatis L. (çivit otu) taksonlarından toplam fenol ve flavonoid miktarının tespiti
Determination of total phenol and flavonoid contents of Isatis L. (woad plant) taxa which are distrubuted in Kahramanmaras city and near surrounding flora
  1. Tez No: 423818
  2. Yazar: ARİFE KÜREM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fenol, Flavonoid, Isatis sp, Phenol, Flavonoid, Isatis sp
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmada Kahramanmaraş ili ve yakın çevre florasından tohumları toplanan ve kültüre alınan Brassicaceae (Cruciferae) familyasına ait 12 Isatis taksonu; Isatis callifera BOISS.&BAL. (endemik), Isatis constricta DAVİS (endemik), Isatis cappadocica DESV. ssp. stevenia TRAUTV DAVİS, Isatis lusitanica L., Isatis tinctoria L. subsp. tomentella BOISS DAVİS (Mersin ve Göksun lokasyonları), Isatis glauca subsp. glauca AUCHER, Isatis candolleana BOISS. (endemik), Isatis lockmanniana KOTSCHY EX BOISS. (endemik), Isatis pinnatiloba DAVIS (endemik), Isatis buscihana SCHISCHKIN, Isatis takhtajanii AVETISIAN, Isatis sivasica, Isatis floribunda BOISS. EX BORNM. (endemik) ile tohumları yurtdışından temin edilen Isatis tinctoria L. ve Isatis indigotica FORT.' nın bazı verim özellikleri ile taze yaprak ve köklerindeki toplam fenol ve toplam flavonoid miktarları araştırılmıştır. Taksonların toplam fenol miktarı Folin Ciocalteu yöntemi ile tespit edilmiş ve en yüksek fenol miktarı taze yaprakta I. indigotica (223 mg GAE/g), I. constricta (204,35 mg GAE/g) ve I. tinctoria (202,33 mg GAE/g) türlerinden, kökte ise I. floribunda' dan (223,78 mg GAE/g) elde edilmiştir. Toplam flavonoid miktarı quercetin eşdeğeri üzerinden hesaplanmış ve en yüksek flavonoid miktarı taze yaprakta; I. callifera (45,65 mgQE/g) türünden, kökte ise I. takhtajanii' den (28,19 mgQE/g) elde edilmiştir. Denemede farklı biçim zamanlarının fenol ve flavonoid içeriği üzerine ciddi bir etkisi bulunmamış olmakla birlikte, en yüksek fenol miktarı (189,50 mg GAE/g) Temmuz ayında yapılan hasattan, en yüksek flavonoid miktarı da (38,95 mgQE/g) Haziran ayında yapılan hasattan elde edilmiştir. Tez sonucu bölgemizde doğal olarak yayılış gösteren Isatis taksonlarından biyolojik aktivitesi yüksek türler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research some yield parameters and the total phenol and flavonoid contents of leaves and roots of 12 different Isatis taxa from Brassicaceae (Cruciferae) family; Isatis callifera BOISS.&BAL. (endemic), Isatis constricta DAVİS (endemic), Isatis cappadocica DESV. ssp. stevenia TRAUTV DAVİS, Isatis lusitanica L., Isatis tinctoria L. subsp. tomentella BOISS DAVİS (from Mersin and Göksun locations), Isatis glauca subsp. glauca AUCHER, Isatis candolleana BOISS. (endemic), Isatis lockmanniana KOTSCHY EX BOISS. (endemic), Isatis pinnatiloba DAVIS (endemic), Isatis buscihana SCHISCHKIN, Isatis takhtajanii AVETISIAN, Isatis sivasica, Isatis floribunda BOISS. EX BORNM. (endemic) collected from Kahramanmaraş province and nearby flora and Isatis tinctoria L. and Isatis indigotica FORT. seeds which were obtained from abroad were investigated. Total phenol contents of taxa were determined by the use of Folin Ciocalteu method and the highest phenol content was obtained in leaves of I. indigotica (223 mg GAE/g), I. constricta (204,35 mg GAE/g) and I. tinctoria (202,33 mg GAE/g) and from I. floribunda (223,78 mg GAE/g) in the roots. Total flavonoid content was calculated with quercetin equivalents and the highest flavonoid was obtained from I. callifera (45,65 mgQE/g) in leaves and from I. takhtajanii (28,19 mgQE/g) in the roots. Although the phenol and flavonoid content was not affected from different harvest times, high phenol content (189,50 mg GAE/g) was observed from July harvest and high flavonoid content (38,95 mgQE/g) was in June harvest. The results revealed that the high yielding and biologically active Isatis taxa.