Determination of some biological characteristic of Acanthobrama thisbeae in Sir reservoir
Sır baraj gölündeki Acanthobrama thisbae'nin bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 423819
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZKÖSE, PROF. DR. AHMET ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Acanthobrama thisbeae, biyolojik özellikler, Sır Baraj Gölü, Ceyhan Nehri, Acanthobrama, biological characters, Sır reservoir in Cayhan River
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Kasım 2014 ve Mayıs 2015 tarihleri arasında Sır Baraj Gölü'nden yakalanan Acanthobrama thisbae üzerine yapılmıştır. Toplam 332 A. thisbeae bireyinden %30.16'ı erkek, %69.84'ü dişi bireylerden oluşmuş ve popülasyona ait bireyler I-V yaşları arasında dağılım göstermiştir. Örneklerin çatal boyları dişilerde 16.43 cm ile 22.8 cm arasında, erkeklerde ise 15.87 ile 17.75 cm arasında değişim göstermiştir. Total ağırlıklar ise dişilerde 72.19 g ile 237.63 g arasında ve erkeklerde ise 69.44 ile 222.9 g arasında değişmiştir. Boy ağırlık ilişkisi dişler için W=0.0041*FL3.4884 (R2=0.9097, n=222), erkekler için W=0.0042*FL3.48 (R2=0.9093, n=96) ve popülasyonun geneli için ise W=0.0031*FL3.58 (R2=0.99426, n=332) şeklinde bulunmuştur. Regresyon analiz katsayısı“b”değeri 3'ün üzerinde olduğundan her iki cinsiyette de pozitif allometri tespit edilmiştir. Ortalama kondisyon faktörleri dişilerde 1.50 ile 2.03 arasında erkeklerde ise 1.41 ile 1.89 arasında bulunmuştur. Boyca büyüme dişiler için L(t)=28.20*[1-e-0.17*(t-3.73)] erkekler için L(t)=24.20*[1-e-0.18*(t-4.64)] ve popülasyon geneli için ise L(t)=26.62*[1-e-0.19*(t-3.44)] şeklinde belirlenmiştir. Gonadosomatik Indeks değerleri dişilerde 0.71 ile 40.48 arasında erkeklerde ise 0.38 ile 8.43 arasında değişmiş ve Nisan ayında pik yaptıktan sonra sonraki aylarda düşmüştür. Bu sonuçlara göre Sır Baraj Gölü'ndeki A. thisbeae popülasyonunun üreme sezonu Nisan ayında başlamaktadır. Fekondite 5136 ile 18775 arasında değişim göstermiştir. Fekondite ile boy (F=1331.6*FL-8083.3, R2=0.1102) ve fekondite ağırlık (F=169.13*W+2711.7, R2=0.148) arasında zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study was conducted on some biological characteristics such as sex and age distribution, growth rate, length and weight relationship, spawning season, condition factor and fecundity of Acanthobrama thisbeae individuals caught from the Sır reservoir between November 2014 to May 2015. From 332 A. thisbeae individuals 30.16 % were determined as male, 69.84% were determined as female and the population has showed distribution between I-V age groups. The fork length of the samples varied from 16.43 to 22.8 cm for females and from 15.87 to 17.75 cm for males; total weight varied from 72.19 to 237.63 g for females and from 69.44 to 222.9 g for males. Length – weight relationships were determined as W = 0.0041*FL3.4884 (R² = 0.9097, n= 222) for females, W = 0.0042*FL3.48 (R2= 0.9093, n= 96) for males and W = 0.0031*FL3.58 (R² = 0.9426, n= 332) for all populations. Positive allometric growth was observed for both sexes due to the“b”values were higher than 3. Average condition factors were determined between 1.50 and 2.03 in females and in between 1.41 and 1.89 in males. Growth in length equations was estimated as Lt = 28.20 [1 – e–0.17(t – 3.73)] for females, Lt = 24.20 [1 – e–0.18(t – 4.64)] for males and Lt = 26.62 [1 – e–019(t – 3.44)] for combined sex. Gonadosomatic index (GSI) values were varied from 0.71 to 40.48 for females and from 0.38 to 8.43 for males, and it reached to the maximum peak in April and then decreased after this month. Spawning season of A. thisbeae population living in the Sır reservoir started in April. Fecundity changed between 5136.51 to 18775.3. There were a no relationship between length-fecundity (F= 1331.6*FL-8083.3, R2= 0.1102) and weight fecundity (F=169. 13*W+ 2711.7, R2= 0.148).