Yeni bir oksidatif reaktif sentezi ve uygulamaları (tetrakis-(2,4,6-trimetilpiridin) gümüş dikromat)
A new oxidative reagent synthesis and applications (tetrakis-(2,4,6-trimethylpyridine) silver dichromate)
- Tez No: 424058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 6-Trimetilpiridin, Oksidatif reaktif, Alkol oksidasyonu, 6-Trimethylpyridine, Oxidative reagent, Alcohol oxidation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Organik bileşiklerin yükseltgenmesi sadece canlı sistemler için değil aynı zamanda analitik, sentetik ve endüstriyel alanlarda da büyük önem taşır. Bileşiklerin yükseltgenmesi fonksiyonel grup değişimi ile gerçekleşmektedir. Bu değişimi sınırlama seçimli yükseltgeme olarak tanımlanmaktadır. Organik bileşiklerin seçimli yükseltgemesinde oksidatif reaktifin özelliği ve ortamın çözücü şartı oldukça önemlidir. Bu amaçla aprotik ortam reaksiyonu için sentezlenen reaktifler her geçen gün artmaktadır. Bunların başında yer alan önemli Cr(VI) reaktiflerden bazıları pridinyum klorokromat, piridinyum florokromat, Piridinyum dikromat, 3-Karboksipiridinyum trikloroasetatokromat, Tetrakispiridinyum gümüş dikromat örnek olarak verilebilir. Bu reaktiflerin özelliği oksidasyon sistemleri oksokromik-amin komplekslerine dayanmakta ve birçok oksidatif reaksiyonlarda geniş bir uygulama alanları bulunmaktadır. Bu çalışmada, yeni bir yükseltgen olan Tetrakis(2,4,6-trimetilpiridin) Gümüş Dikromat (T-TMPSDC) bileşiği, gümüş nitrat ve potasyum dikomattan oluşturulan gümüş dikromat üzerine 2,4,6-trimetilpiridin ilave edilerek sentezlendi. Bileşiğin yapısı FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve MS spektroskopisi ile aydınlatıldı. Isısal kararlılığı TG/DTA yöntemi ile, morfolojik yapısı ve yapısal karekterizasyonu ise taramalı elektron mikroskopu (SEM) ve X-ışını difraktometresi yöntemi (XRD) ile incelendi. Bileşik çeşitli alkollerin, benzilik karbonların ve arenlerin yükseltgenmesinde kullanıldı. Çözücü şartları değiştirilerek aktivite ve deneysel verim incelendi.
Özet (Çeviri)
Oxidation of organic compounds is of great importance not only in living systems but also in analytical chemistry, synthetic and industrial areas. Oxidation of compounds occurs with exchange of the functional group. The limitation of this change is defined as selective oxidation. Oxidative reagents and solvents in the experimental stages is very important in the selective oxidation of organic compounds. For this purpose, the synthesis of reagents used in aprotic reaction condations has been increasing recently. These reagents based on oxochromic-amine complex are widely used in applications of many oxidative reactions. The important oxidizing agents such as pyridinium chlorochromate, pyridinium fluorochromate, pyridinium dichromate, 3-carboxypyridinium trichloroacetato-chromate, tetrakispyridinium silver dichromate are known as Cr(VI), reagents In this study, a novel oxidative reagent, tetrakis(2,4,6-trimethylpyridine) silver dichromate (T-TMPSD) was synthesized by adding 2,4,6-trimethylpyridine on silver dichromate made up of silver nitrate and potassium dichromate. The structure of the compound was confirmed with FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, MS spectroscopic methods. Its the morphology, structural characterization and thermal stability were examined with scanning electron microscopy (SEM), X-ray diffraction (XRD) and TG/DTA methods, respectively. The compound was used for the oxidation of various alcohols, benzylic carbons and arenes. The experimental data was investigated the activity and efficiency by changing solvent conditions.