Farklı meralarda bitki örtüsü ve toprakta çimlenebilen tohum miktarının belirlenmesi
Determination of vegetation and soil seed stock at the different rangelands
  1. Tez No: 424064
  2. Yazar: ECE COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tohum Stoku, Yakma, Herbisit, Tohumlama, Mera, Seed Stock, Burning, Herbicide, Seeding, Rangeland
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, Çanakkale'nin Biga ilçesi Gümüşçay beldesi ve Gerlengeç köyünün doğal ve farklı yöntemlerle ıslah edilen meralarının bitki örtüsünü ve toprakların tohum stoklarını ortaya koymak amacıyla 2013-2014 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla Gümüşçay beldesinde yakma, yakma + herbisit, tohumlama uygulanan ve doğal mera ile Gerlengeç köyünün korunan ve doğal meralarında hem bitki örtüleri incelenmiş hem de toprak örnekleri alınmıştır. Bitki örtülerinin tür bileşimi 2013 yılında ağırlık yöntemiyle belirlenmiştir. Toprak örnekleri 10 cm çap ve derinliğe sahip silindirle 2011 yılı Ağustos ayında alınmıştır. Bütün uygulamalardan toplam 92 adet örnek alınmış ve alınan topraklardaki tohumların çimlenmelerini önlemek için karanlık ve serin ortamda bekletilmiştir. Ilkbahar başında bu toprak örnekleri plastik küvetlere aktarılmış ve sulanarak içerisindeki tohumların çimlenmeleri sağlanmıştır. Çıkan fideler sayılarak topraktaki çimlenebilir tohum miktarları belirlenmiştir. Tohum stoklarının tespiti için yapılan araştırmanın 2012 verileri Lisans tezi olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada ise 2013 ve 2014 yılı sonuçları ele alınmıştır. Her iki yılda da en fazla çimlenen tohum yakılan, en az ise doğal meranın örneklerinde belirlenmiştir. Bütün meralara ait tohum stoklarında en fazla buğdaygiller ve diğer familyalardan türler, en az ise baklagiller yer alımıştır. Tohum stokunda en fazla baklagil ve buğdaygil oranları tohumlanan, en fazla diğer familyadan tür ise doğal meralarda tespit edilmiştir. Gümüşçay ve Gerlengeç meralarının tüm parsellerinde buğdaygillerin oranı en yüksek iken, baklagillerin oranı en az olmuştur. Bitki örtüsü ile tohum stokları arasındaki en yüksek benzerlik indeksi Gerlengeç'in korunan ve doğal meralarında, en az ise Gümüşçay'ın yakma+herbisit atılan ve tohumlanan meralarında belirlenmiştir. Sonuç olarak, meralarda yakma ve tohumlama uygulamalarının toprak tohum stokunu artırarak meraların sürdürülebilirliğinde en etkili yöntemler olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research work has been carried out during the years 2013-2014 aimed to examine the variations occur in planting cover of rangelands by using different improved methods as well as to reveal the structure of seed stocks in terms of sustainability of rangelands in Çanakkale. Soil samples that have been taken from the rangelands of Gümüşçay town (burning, burning + herbicide, seeded and natural) and Gerlengeç village (exclosure and natural) of Biga, used as material in this research work by applying different improved methods. The species components have been determined with the helf of heavily method in the year 2013 into plant vegetative covering. Soil samples were taken with a cylinder having 10 cm diameter and depth in the month of August, 2011. A total of 92 soil samples have been taken from all applications and then they brought to the laboratory keeping them under dark and cold environmental conditions for averting seed germination. Thereafter, soil samples were transferred to plastic tubs and watered them to ensure the germination of seeds that was already found inside of those soil samples. The amount of seeds were counted after the germination of the seedlings arised from the soil. The data related to the conducted research work during the undergraduate thesis in 2012 have been benefited related to the seed stocks. In case of this research work, the obtained results of the years 2013 and 2014 have been taken. The maximum germinated number of seeds were found from burned while the minimum number of germinated seeds have been taken from the samples of natural rangelands in both of the two years. The maximum ratio of seed germination has been found in grains and other species while the minimum in legume seed stocks of all rangeland applications. Furthermore, the maximum ratio of legumes and grasses found in seeded rangelands while the other species have been determined in the natural rangelands. The ratio of grains was found higher into the samples that were taken from Gümüşçay and Gerlengeç rangelands while the lowest ratio have been obtained in case of legumes. The highest similarity index was determined in exclosure and natural rangelands but the lowest one found in burning+herbicide applied and seeded rangelands. As the results of this research work, it would be said that the most effective methods for the sustainable rangelands with the help of increasing the soil seed stock applications along with seeding and burning practices in the rangelands.