Biyoküle kullanılarak renkli pigment üretiminin araştırılması
Investigate the color pigment production using biomass
  1. Tez No: 424295
  2. Yazar: CANSU BALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, pigment, biyokütle atığı, demiroksit, kromoksit, ceramic, pigment, biomass waste, iron oxide, chromium oxide
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, biyokütle atığı kullanılarak renkli seramik pigmentlerin üretimi ve üretilen pigmentlerin karakterizasyonu amaçlanmıştır. Endüstride diğer pigment hammaddelerine oranla kolay tedarik edilen ve oldukça ekonomik bir inorganik kaynak olan kuvars minerali, biyokütle atığı olarak fındık kabuğu külleri Fe2O3 ve Cr2O3 ile birlikte ilave edilerek kullanılmıştır. Yapılan çalışmalarda her iki oksit ilavesi için iki farklı kombinasyon geliştirilerek farklı kalsinasyon sıcaklıklarının pigmentin renk kalitesi ve sırlı bünyelerdeki kararlılığına etkisi incelenmiştir. Katı hal reaksiyonları yöntemi ile üretilen pigmentlerin faz analizleri x-ışınları difraktometresi (XRD), elementel analizi enerji saçılımlı x-ışınları analizi (EDX) ile tespit edilmiş ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak görüntüleri alınmıştır. Elde edilen pigmentler belirlenen oranda çift pişirim duvar karosu sır kompozisyonlarına ilave edilerek endüstriyel seramik fırınlarda pişirilmiş, pigmentlerin renk kaliteleri ve kararlılıkları incelenmiştir. Sonuç olarak, krom oksit ilavesi ile duvar karosu sır bileşiminde kullanılabilen farklı yeşil tonlarında renkli pigmentler üretilirken, demir oksit ilavesinin yapıldığı çalışmalarda şeffaf tonlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, production and characterization of colored ceramic pigment are intended by using biomass waste. Quartz which is a very economical source of inorganic mineral and supplied easily compared to other raw materials, was used with the addition nutshells as biomass waste, Fe2O3 and Cr2O3. In studies, it was improved two different combinations and examined effect that pigments of the color quality of different calcination temperatures and stability of the glazed structure. Pigments were produced by using solid state reaction method, analyzed with devices that names are XRD for phase analysis, EDX for elemental analysis and have been identified and scanning electron microscopy (SEM) using the images were captured. The obtained pigments were added to certain proportions in double firing wall tile glaze pigment and cooked in industrial ceramic kilns. Color quality and stability of the pigments were examined. Consequently, the wall tile glaze composition with addition of chromium oxide in different shades of green colored pigments can be used successfully produced, the addition of iron oxide has not been made transparent pigments.