Kukurbitasin I ve Ecballium elaterium L. ekstraktının meme kanser hücreleri üzerine inhibisyon etkisinin araştırılması
Investigation of inhibitory effect of Cucurbitacin i and Ecballium elaterium L. extract on breast cancer cells
  1. Tez No: 424334
  2. Yazar: KADİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kukurbitasin I, Meme Kanseri, Ecballium elaterium, Cucurbitacin I, Breast Cancer, Ecballium elaterium
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Kadınlarda özellikle meme kanseri ciddi bir mortaliteye sahiptir. Kanser tedavilerinde ciddi gelişmeler olmakla beraber mortalitelerde düşüş olmaması hastaları farklı alternatif tedavi yöntemlerini kullanmaya yönlendirmektedir. Bunların başında ise bitkisel tedaviler gelmektedir. Çalışmamızda Kukurbitasin I, Ecballium elaterium L. (E.elaterium) bitkisinin meyve suyu ve kloroform ekstraktının meme kanseri hücreleri üzerine inhibisyon etkisini in vitro olarak araştırılması amaçlandı. Elde edilen E.elaterium bitkisinin meyve suyu ve kloroform ekstraktının Kukurbitasin I içeriği, HPLC cihazıyla tespit edildi. Meyve suyu, kloroform ekstraktı ve Kukurbitasin I'nın meme kanser hücreleri üzerine sitotoksik etkileri, MTT, Wound Healing ve Koloni Formasyon testleri ile araştırıldı. Yapılan MTT analizlerine göre; Kukurbitasin I ile tedavi edilen MCF-7 hücrelerinde, 400 nM konsantrasyonunda 72. saatte %68,76; MDA-MB-231 hücrelerinde ise aynı konsantrasyonda %82,48'lik inhibisyon etkisi görüldü. E.elaterium'un meyve suyu ile tedavi edilen MCF-7 hücrelerinde, 10 mg/mL'de 72. saatte %85,16; MDA-MB-231 hücrelerinde ise aynı konsantrasyonda %52,47'lik inhibisyon etkisi görüldü. E.elaterium'un kloroform ekstraktı ile tedavi edilen MCF-7 hücrelerinde, 0,1 mg/mL'de 72. saatte %87,51; MDA-MB-231 hücrelerinde ise aynı konsantrasyonda 72. saatte %64,95'lik inhibisyon etkisi görüldü. Wound Healing testlerinden elde edilen sonuçlarda ise; 36. saat sonunda kontrol gruplarında hücre göçü devam ederken, Kukurbitasin I, E.elaterium'un meyve suyu ve kloroform ekstraktı ile tedavi sonunda hücre göçü yeteneğinin belirgin bir şekilde azaldığı görüldü. Koloni formasyon testinde de Kukurbitasin I, E.elaterium'un meyve suyu ve kloroform ekstraktı ile tedavi sonucu her iki kanser hücrelerinde belli bir dozdan sonra koloni oluşturma yeteneklerinin tamamen yok olduğu tespit edildi. Deneysel çalışmamızdaki sonuçlarımıza göre; kanser hücrelerinde E.elaterium'un meyve suyu, kloroform ekstraktı ve Kukurbitasin I'nın anti-proliferatif etki göstererek hücre çoğalmasını inhibe ettiği görülmüştür. Kukurbitasinlerin etki mekanizmalarının tam olarak belirlenmesi, meme kanseri tedavisi için yeni moleküler hedeflerin tanımlanmasına olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Cancer is among the major health problems nowadays. Breast cancer has a significant mortality, especially in women. Although important progress has been made in cancer therapy, it is not enough to decrease mortality rate. Thus, the patients search alternative therapy methods. One of the most popular is herbal remedies. Objective of this study was to investigate the inhibitory effect of Cucurbitacin I and Ecballium elaterium L. (fruit juice and chloroform extract) on breast cancer cells. Cucurbitacin I content of E.elaterium fruit juice and chloroform extract was quantified using HPLC. The cytotoxic effects of the fruit juice, chloroform extract and Cucurbitacin I on breast cancer cells were determined by MTT, wound healing and colony formation assay. According to MTT results, it is observed that a significant inhibitory effect in Cucurbitacin I treated breast cancer cell lines MCF-7 and MDA-MB-231 with %68,76 and % 82,48 at 400 nM for 72 h, respectively. Inhibitory effect of the fruit juice of E. elaterium was %85,16 for MCF-7 cells and %52,47 for MDA-MB-231 at 10 mg/mL for 72 h. In addition, chloroform extract inhibited %87,51 of MCF-7 cells and %64,95 of MDA-MB-231 cells at 0,1 mg/mL for 72 h. In the dose-time Wound Healing assay, it sees that while cell migration continued in control group (untreated) at 36 h, there was significantly decrease in the cell migration in treated cells with Cucurbitacin I, E. elaterium fruit juice and chloroform extract. It was also found that treated cells with Cucurbitacin I, E. elaterium fruit juice and chloroform extract are unable to form colonies after specific dose in Colony Formation assay. Our data showed that Cucurbitacin I, E.elaterium fruit juice and chloroform extract have anti-proliferative activity on the breast cancer cells. Clarifying the mechanisms of cucurbitacins enable to identify new molecular targets for breast cancer therapy.