Crepıs L. cinsine ait bazı taksonların aken anatomisi
The achene anatomy of some taxa of the genus Crepis L.
- Tez No: 424440
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Aken, Anatomi, Crepis, Asteraceae, Cichorieae, Achene, Anatomy, Crepis, Asteraceae, Cichorieae
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Asteraceae familyasında yer alan Cichorieae tribusu, dünyada 100 cins içerir. Ülkemizde ise 35 cins ile temsil edilmektedir. Bunlardan biri olan Crepis L. cinsi içerisinde 42 takson bulunmaktadır. Bu çalışmada Crepis cinsine ait 8 taksonun (C. amanica Babcock, C. bupleurilifolia (Boiss.) Freyn & Sint., C. dioritica Schott & Ky., C. frigida (Boiss. & Balansa) Babc., C. macropus Boiss. & Heldr., C. sahendi Boiss. & Buhse, C. stajonovii T. Georgiev, C. vesicaria L.) aken anatomileri ilk kez ayrıntılı olarak incelendi. Çalışmada kullanılan materyaller, Türkiye'nin değişik bölgelerinden 2013–2014 yılları arasında nisan - temmuz aylarında toplandı. Taksonların olgun akenlerinden mikrotom ve elle enine kesitler alınarak entellan ile daimi hale getirildi. Daimi preparatlar üzerinden çizimler yapıldı. Tespit edilen anatomik karakterler incelenerek, ölçümleri yapıldı ve taksonların aken anatomileri karşılaştırıldı. İncelenen taksonlarda, aken damar sayısı, perikarp kalınlığı ve genişliği, endosperm ve testa kalınlığı, parenkima ve sklerenkima hücrelerinin dağılımı ile epikarpik yapıların varlığının farklılık gösterdiği tespit edildi. Ayrıca bu karakterlerin, taksonomik açıdan önemli olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The tribe Cichorieae belonging to the family Asteraceae includes 100 genera in the world and it is represented by 35 genera in Turkey. One of the genera is Crepis L., including 42 taxa in Turkey. In the present study, achene anatomy of 8 taxa (C. amanica Babcock, C. bupleurilifolia (Boiss.) Freyn & Sint., C. dioritica Schott & Ky., C. frigida (Boiss. & Balansa) Babc., C. macropus Boiss. & Heldr., C. sahendi Boiss. & Buhse, C. stajonovii T. Georgiev, C. vesicaria L.) belonging to the genera were examined in detail. The plant materials used in this study were collected from several geographical regions in Turkey between the years of 2013-2014 in April-July. For anatomical examinations, transverse sections were obtained using microtome from mature achenes mounted with entellan in order to get permanent slides. Drawings made from permanent slides. Measurements of determined anatomical characters were made and the achenes anatomical features of taxa were compared. It has been found that number of achene ribs, width and thickness of pericarp, thickness of endosperm and seed coat, distribution of parenchyma and sclerenchyma cells and epicarpic structures are varying among the examined taxa. Furthermore, the same characters found important in terms of taxonomical aspect.