Acil serviste ağır sepsis ve septik şok hastalarında iskemi modifiye albumin'in prognostik değeri
Prognostic value of ischemia modified albumin in severe sepsis and septic shock patients in the emergency department
- Tez No: 424546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇOLAK ORAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Ağır Sepsis, Septik Şok, İskemi Modifiye Albümin, Acil servis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda acil serviste ağır sepsis ve septik şok tanısı alan erişkin hastalarda İskemi Modifiye Albumin (İMA) değerlerinin prognostik etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: 01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında acil servis hekimi tarafından ağır sepsis ve septik şok düşünülüp dışlama kriterlerini taşımayan hastalar“olgu grubu”olarak çalışmaya alındı. Olgu grubu ile benzer yaş ve cinsiyette olan, sepsis dışında tanı alan ve dışlama kriterlerini taşımayan hastalar“kontrol grubu”olarak kabul edildi. Olgu ve kontrol grubunun acil servis başvurusunda bakılan İMA düzeyleri karşılaştırıldı. Olgu grubunun sosyodemografik verileri, enfeksiyon kaynakları, laboratuvar sonuçları ile acil serviste, ilk 24. saatte ve 28. günde sonlanımları incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan 81 olgu grubu, 72 kontrol grubu hastasının 81'i (%38) kadın ve kadın erkek oranı 1.6 idi. Yaş ortalaması olgu grubunda 71.5 ± 13, kontrol grubunda 62 ± 13.7 saptandı(p=0.001). Olgu ve kontrol grubunda İMA ortalamaları sırasıyla 117.7 ± 84.9 IU/g (IQR=59.1) ve 84.7 ± 32 IU/g (IQR=22.6) idi (p=0.002). En sık saptanan enfeksiyon odağı solunum sistemi idi ( n=42, %52). Enfeksiyon odaklarına göre İMA ortalama değerleri incelendiğinde santral sinir sistemi enfeksiyonu olan olguların İMA düzeyleri anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.005). Olgu grubundaki 81 hastanın acil serviste sonlanımları incelendiğinde; 51'inin (%58) YBÜ, 23'ünün (%36) öldüğü, 6'sının (%7) servis yatış, bir (%1) hastanın da kendi isteğiyle acil servisten ayrıldığı saptandı. Hastaların acil serviste, ilk 24. saatte ve ilk 28. günde sonlanımlarına bakıldığında; her değerlendirme döneminde sonlanım durumuna göre (taburcu olma, YBÜ yatış, ölüm) İMA ortalama değerleri arasında anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p=0.146, p=0.405, p=0.093). Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre acil serviste ağır sepsis ve septik şok tanısı alan olguların ölçülen İMA düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha yüksektir. İMA ağır sepsis ve septik şok hastalarının tanınmasında yeni bir biyobelirteç olabilir. Ancak İMA düzeyi ile hastaların sonlanımları arasında bir ilişki bulamadık.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the prognostic value of Ischemia Modified Albumin (IMA) in adult patients diagnosed with severe sepsis and septic shock in the emergency department. Method: The patients considered as severe sepsis and septic shock by the emergency physician were evaluated in the period between 01.01.2015-30.06.2015 and those who complied with the inclusion criteria and displayed none of the exclusion criteria were included in the study as the“case group”. The patients with similar gender and age and diagnosed with any disease other than sepsis and displayed none of the exclusion criteria were considered in the“control group”. We measured IMA levels of the patients in the case and control groups at admission to the emergency department and compared. We investigated sociodemographic data, infection sources, laboratory results and outcomes determined at the emergency department, at the end of the first 24 hours and at day 28 for the case group. Results: Out of 81 patients in the case group and 72 patients in the control group, 81 (38%) were female and female to male ratio was 1.6.