Yoğun bakım hastalarında kullanılan sıkı kan şekeri kontrol protokolüne uyum ve sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of adherence to and outcome of tight glycemic control protocol in intensive care patients
- Tez No: 455153
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY DEMİRKIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, stres hiperglisemi, insülin infüzyonu, protokole uyum, mortalite, Intensive care unit, blood glucose monitoring, insulin infusion, mortality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada Acil Yoğun Bakım Ünite'sindeki (AYBÜ) hastalarda kullanılmakta olan erişkin kritik hastalar için sıkı kan şekeri kontrolü protokolüne uyum düzeyini ve sonuçlarını ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve metod: Mart 2012 ile Mart 2015 tarihleri arasında AYBÜ'de en az 24 saat süre ile yatmış, 18 yaş üstü, kan şekeri kontrolü protokolü uygulanan tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait demografik veriler, yatış tanısı, varsa diyabet tanısı, APACHE II skoru, YBÜ'de ve taburculuk sonrası serviste kalış süreleri, YBÜ'den ve servisten çıkış hali kaydedildi. Hastalara ait tüm kan şekeri ölçümleri kullanılarak ölçüm zamanlamasının ve tedavi protokolüne uyum oranları hesaplandı. Ölçümler gruplandılarak glisemik kontrol başarısı hesaplandı. Hastalar protokole uyuma göre gruplandırarak uyumun mortalite ve yatış sürelerine etkisi hesaplandı. Diyabet tanısı olan ve olmayanlar, ameliyat sonrası ve olmadan yatırılan, ağır sepsis/septik şok tanısı olan ve olmayanlar, farklı APACHE II skoruna sahip hastalar arasında protokole uyum farkı araştırıldı. Bulgular: Protokole ölçüm zamanlamasında %24, tedavide %57,8 uyulduğu tespit edildi. Uyumun artmasıyla etkili hiperglisemi kontrolü sağlandığı ve glukoz düzeylerinde dalgalanmanın daraldığı, ancak hipoglisemi görülme oranlarının anlamlı arttığı, ancak mortalite ve yatış sürelerinde anlamlı fark olmadığı bulundu. Diyabet tanısı olanlarda protokole uyum daha düşük olduğu, cerrahi hastalar ve sepsis tanısı olanlarda farklı olmadığı saptandı. Sonuçlar: Kullanmakta olduğumuz protokolün etkinliği ve özellikle güvenliğini artırmak için güncel kılavuz önerileri doğrultusunda yeniden düzenlenmesi, protokole uyulmasına engel olabileceğini düşündüğümüz etkenlerin düzeltilmesi, güncellenmiş protokole uyumun artırılması için gereken personel eğitimin sağlanmasının gerekli olduğunun kaanatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aims to evaluate the adherence to and outcome of the blood glucose monitoring protocol amongst adult patients in Emergency Intensive Care Unit (EICU). Methods: Patients above 18 years of age, who were admitted to EICU between March 2012 and March 2015 for longer than 24 hours and put on blood glucose monitoring protocol, were enrolled in this study. Patients' demographic data, diagnosis on admission, presence of diabetes mellitus diagnosis, APACHE II score, length of stay in ICU and afterwards in the wards and health state on discharge from ICU and from the wards were recorded retrospectively. We calculated the rates of adherence to the timing of measurements and treatment protocol using patients' blood glucose recordings, the success rate of glycemic control using blood glucose levels, and the effect of adherence to monitoring protocol on the mortality rates and length of hospital stay. We assessed if the disparity in protocol adherence is associated with diabetes mellitus diagnosis, having surgery, severe sepsis/septic shock diagnosis or different APACHE II scores. Results: 24% of measurement timings and 57.8% of treatments were according to the protocol. Better adherence achieved more effective hyperglycemia control and lessened the fluctuations in blood glucose levels, however it caused significantly increased rates of hypoglycemia and no change in mortality or length of hospital stay. The adherence rate was lower for patients with diabetes mellitus diagnosis, but sepsis or surgery had no effect. Conclusions: We need to update our protocol according to the current guidelines in order to improve its efficacy and safety, redesign the parts that may hinder our adherence, and provide the necessary training to the staff for improving the adherence to the protocol.