Farklı kuşaklardaki hemşirelerin çalışma ortamları algısı ile işten ve meslekten ayrılma niyetinin incelenmesi
Investigation of nurses from different generations' perception of work environments and their intention to leave the organization and profession
- Tez No: 424606
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Meslekten Ayrılma Niyeti, İşten Ayrılma Niyeti, Hemşirelik Çalışma Ortamı, Generations, Intention to Leave Organization, Intention to Leave Profession, Nursing Work Environment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Hemşirelerin, işten ve meslekten ayrılmalarını önlemek için yapılacak planlamalara yol gösterici bilgiler sağlamak üzere yapılan bu çalışmanın amacı, farklı kuşaklardaki hemşirelerin çalışma ortamlarını nasıl değerlendirdiklerini, işten ve meslekten ayrılma niyetlerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni, İzmir ili sınırları içerisinde yer alan bir üniversite ve iki Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan 1801 hemşiredir. Araştırmanın örneklemini, X Kuşağı'nı (1960-1980 doğumlular) ve Y Kuşağı'nı (1981-2000 doğumlular) temsil eden ve araştırmaya katılmayı kabul eden 799 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Sosyo-Demografik, Çalışma özellikleri ve Ayrılma Niyeti Soru Formu ile Hemşirelik İş İndeksi ve Hemşirelik Çalışma Ortamını Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare ve t testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %53.4'ü X, %46.6'sı Y Kuşağı'ndandır. İşten ve meslekten yüksek ayrılma niyeti olanların oranı sırasıyla %53.7 ve %52.4 olarak saptanmıştır. Hemşirelerin işten ve meslekten ayrılma niyetleri açısından kuşaklar arasında anlamlı düzeyde fark bulunmamıştır. Örnekleme alınan hemşirelerin çalışma ortamı algısında; yönetime katılma alt boyutunda X kuşağının aldığı puan Y kuşağından düşük bulunmuş; hemşirelik kaynakları, yönetici tutumu ve liderlik özellikleri, insan gücü ve kaynak yeterliliği ve hekim-hemşire-meslektaş iletişimi alt boyutlarında kuşaklar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Araştırmada, X ve Y kuşağı hemşirelerin işten ve meslekten ayrılma niyetlerinin yüksek ve benzer düzeyde olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara göre; sağlık sektöründe ve hastanelerde her düzey yöneticinin, hemşirelerin ayrılma niyetinin azaltılmasına ve X kuşağının yönetime katılma beklentilerine yönelik düzenlemeler yapmaları önerilebilir. Kuşak farklılıklarının ve hemşirelik çalışma ortamının önemini ortaya koymak ve kuşak özelliklerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla farklı metodolojileri içeren daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This present study conducted to provide guidance for plans to be made to prevent nurses from leaving their organization or profession aims to investigate how nurses from different generations perceive their work environment, and their intention to leave their organization and profession. Materials and Methods: The study population comprises 1801 nurses working in a university hospital and two public hospitals located in the province of Izmir. The study sample included 799 nurses representing the Generation X (born between 1960 and 1980) and the Generation Y (born between 1981 and 2000) who agreed to participate in the study. The study data were collected using the Socio-Demographic Working Characteristics and, Intention to Leave Questionnaire, and Nursing Work Index-Nursing Work Environment Rating Scale. For the analysis of the data, descriptive statistics, the chi-square test and t test were used. Results: Of the participating nurses, 53.4% were in Generation X, and 46.6% were in Generation Y. The rates of high level of intention to leave the organization and profession were 53.7% and 52.4% respectively. No significant difference was determined between the two generations in terms of their intention to leave the organization and profession. Comparison of the perception of the work environment revealed that scores the nurses in Generation X obtained from the nurse participation of hospital affairs subscale were lower than were those of the nurses in Generation Y. There were no significant differences between the two groups in terms of the following subscales: nursing foundations for quality of care, staffing and resources adequacy, managerial attitudes and leadership qualities, and physician-nurse communication. Results: In this present study, in generations X and Y, the levels of nurses' intention to leave the organization or profession were determined to be similar and high. Based on these results; hospital administrators in the health sector at all levels are recommended to make arrangements aiming to reduce nurses' intention to leave and to meet the generation X nurses' expectations to participate in management. To demonstrate the importance of the generation gap and nursing work environment, and to ensure a better understanding of characteristics of generations, more comprehensive studies that include different methodologies should be conducted.