Farklı kuşaklardaki hemşirelerin profesyonel tutumlarının belirlenmesi
The determination of nurses' professional behaviours at different genarations
  1. Tez No: 959340
  2. Yazar: FATMA ŞENOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYAFET UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Profesyonel tutum, Kuşaklar, Kuşak farklılığı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Araştırma, farklı kuşaklardaki hemşirelerin profesyonel tutumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına; Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi, Başkent Üniversitesine bağlı Adana, Alanya, İstanbul, İzmir, Konya Araştırma ve Uygulama Merkezlerinde çalışan 654 hemşire alınmıştır. Araştırmada; hemşirelerin tanımlayıcı özellikleri, çalışma koşulları, meslekleri ve profesyonellikle ilgili düşünce ve memnuniyetlerini belirlemeye yönelik Kişisel Bilgi Formu, profesyonel tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik ise“Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri (MPTE)”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 20,0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizlerinde; tanımlayıcı istatistikler, t-testi, çoklu gruplarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve ileri istatistik testleri (Tukey HSD, Bonferroni ve iki yönlü varyans analizi) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin büyük çoğunluğunun kadın ve ön lisans-lisans mezunu, meslekte ve kurumda çalışma sürelerinin 1-5 yıl arası olduğu ve mesleklerini kendi istekleriyle seçtiği saptandı. Hemşirelerin mesleki profesyonel tutumlarını belirlemeye yönelik kullanılan envanterden aldıkları puan ortalamasının 140±15,4 olduğu (MPTE min-maks. Değeri=32-160) ve ortalamanın envanter ortalamasının üstünde olduğu belirlendi. Araştırmaya katılan hemşirelerin %13,9'unun X kuşağında, %86,1'inin Y kuşağında olduğu; X kuşağı hemşirelerin MPTE puan ortalamalarının (143,9±14,1), Y kuşağı hemşirelerin puan ortalamalarına (139,4±15,5) göre daha yüksek olduğu ve istatistiksel olarak da anlamlı olduğu saptandı. Y kuşağı hemşirelerin, eğitim ve bilimsel faaliyetlere katılımının yüksek olduğu ve bunun profesyonel tutum geliştirmeye katkı sağladığına ilişkin görüşleri belirlendi. Sonuç olarak; X ve Y kuşağındaki hemşirelerin profesyonel tutumlarının farklılık gösterdiği, bu nedenle kurum ve hemşire yöneticilerin özellikle insan gücü planlamalarında kuşakların özelliklerini ve beklentilerini dikkate alması önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Determination of Nurses' Professional Behaviours at Different Genarations This research was made as descriptive and sectional to determine professional behaviours of nurses from different generations. The research includes 654 nurses who are working at Başkent University Ankara Hospital and Başkent University Research and Application Centers in Adana, Alanya, İstanbul, İzmir and Konya. In this research, Personal Information Form was used to determine nurse's descriptive characteristics, working conditions, thoughts about professionalism and gladness; and Professional Attitude Inventory in the Profession (PAIP) was used to determine nurses' approach and behaviours. SPSS 20.0 Statistic Programme was used for data evaluation. Descriptive statistics, t-tests, ANOVA, Tukey HSD, Bonferroni and Two Way Anova tests were used for statistical analysis of data. It is determined that most of the nurses, who attended research, are women, have associate or undergraduate degrees and 1-5 years institute experience, chose their profession willingly. It's found that the nurses' PAIP points were 140±15,4 (PAIP max.-min. values:32-160) and their average points were above inventory average. It's determined that 13,9% of the nurses, who attended research, were X generation, 86,1% of them were Y generation; X generation nurses' average PAIP points (143,9±14,1) were higher than Y generation nurses' average PAIP points (139,4±15,5) which is statistically meaningful. It is found that Y generation nurses attend more to educational and scientific activities that they believe this improves professional behaviour. In conclusion, professional behaviors of X and Y generations differ from each other, so it is recommended that institution and nurse directors take into consideration generations' personalities and expectations, especially for manpower planning. KeyWords: Nursing, Professional behaviour, Generations, Generation gap