Meme/over kanseri ailelerinde BRCA1/BRCA2 dışı genlerin hastalık riskine etkisinin araştırılması
The impact of genes other than BRCA1/2 on brast/ovarian cancers in affected families
- Tez No: 424647
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ESRA MANGUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, P53 Gen, PTEN Gen, CHEK2 Gen, PCR, DNA Dizileme, Mutasyon, Breast cancer, P53 Gene, PTEN Gene, CHEK2 Gene, PCR, DNA Sequencing, Mutation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Meme kanseri Türkiye'de ve dünyada kadınlar arasında en sık görülen malignensidir. Mame kanseri dünya çapında kadınlar arasında her yıl 40.000 ölüme neden olur. Meme kanseri kompleks ve çok faktörlü bir hastalıktır. Meme kanserlerinin yaklaşık % 5-% 10'nu kalıtsaldır. Kalıtsal meme kanserinin %15-20'sinden BRCA1/2 genlerinin mutasyonları sorumludur. BRCA1/2 gen mutasyonları Türk toplumunda kalıtsal meme kanserinin %10'undan daha azını oluşturmaktadır. Bu sebeple BRCA1/2 genleri dışında meme kanseri yatkınlık genlerinin rolünün incelemesi gereklidir. Farklı meme kanseri yatkınlık genleri arasında P53, PTEN ve CHEK2 genleri daha fazla ön plana çıkmaktadır. Bir çok çalışmaya göre bu genler meme kanseri riskini arttırmaktadır, hatta bazen tedavi sonuçlarını da etkileyebilmektedir. Bu çalışmaya BRCA1/2 mutasyonuna shahip olmayan ve aile hikayesi güçlü olan meme kanseri tanısı almış12 birey dahil edilmiştir. Genomik DNA, periferal kandan izole edilmiştir. P53 ve PTEN genlerinde hotspot bölgeleri içeren ekzonlar (PTEN için: 2., 3., 5., 6., 7. ve 8. Ekzonları ve P53 için, 4., 5., 6., 7., 8. ve 9. ekzonları) amplifiye edildi. CHEK2 geni ise bütün kodlayıcı ekzonlar ( ekzon 2-ekzon 15 ) amplifiye edildi. PCR ile amplifiye edilmiş ekzonlar otomatik kapiler jel elektroforezi ile dizileme cihazı ile dizileri okundu ve mutasyon ya da değişim açıdan kontrol edildi. Çalışmanın sonucunda 12 hastanın tümünün P53 geninde c.215C > G (p.Pro72Arg) polimorfizmin 12 olgudan birinde homozigot oalarak, P53 geninde 6. ekzonunda c.638G > A (p.Arg213Gln) mutasyonu heterozigot olarak bulunmuştur. Oniki olgunun tümünde PTEN geninde c.802-4_802-3delTTdelesyonu heterozigot olarak saptanmıştır. CHEK2 geninde ise bir olguda c.470T (p.I157T) mutasyonu heterozigot olarak bulunmuştur. Sonuç olarak Türk popülasyonunda P53 c.215C>G (p.Pro72Arg) ve c.638G > A (p.Arg213Gln) , PTEN c.802-4_802-3delTT ve CHEK2 c.470T>C (p.I157T) değişiklikleri , meme kanserin riskini etkileyebilmektedir. Ama bu değişimlerin frekansları , meme kanserinin üzerindeki etkisi ve meme kanserinin riskini ne kadar etkilediğinin bilinebilmesi için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır .
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common malignancy in Turkey and worldwide. Breast cancer is a complex and multifactorial disease. Approximately 5%-10% of breast cancers are hereditary. Almost 15%-20% of the hereditary breast cancer is attributed to BRCA1/2, mutations. In Turkish population BRCA1/2 mutations compose less than 10% of the hereditary breast cancer. For this reason studying the role of breast cancer susceptibility genes, in additon to BRCA1/2 is necessary. Among different breast cancer susceptibility genes P53, PTEN and CHEK2 are more stressed. Many studies have demonstrated that mutations in these genes are related to the breast cancer and influence therapy outcomes, in some cases. In this study, 12 non- BRCA1/2 Turkish patients whose pedigrees are strong and suggestive were chosen. Genomic DNA samples were isolated from peripheral blood. In P53 and PTEN genes, exons containing mutation hotspots amplified by PCR, exons 2, 3, 5, 6, 7 and 8 in PTEN gene and exons 4, 5, 6, 7, 8 and 9 in P53 gene. In the case of CHEK2 gene whole coding exons (1-14) were amplified by PCR. All amplified exons were sequenced by capillary gel electrophoresis and screened for any possible mutation. As a result all of the 12 patients harbor a c.215C>G (p.Pro72Arg) polymorphism as homozygot in their P53 gene. In 1 out of 12 patient a c.638G>A (p.Arg213Gln) mutation as heterozygot in exon 6 of its P53 gene was detected. All patients carry a c.802-4_802- 3delTT deletion as heterozygot in their PTEN gene.In 1 out of the 12 patients c.470T>C (p.I157T) heterozygot mutation in the CHEK2 gene was found. In conculusion, in Turkish population P53 gene c.215C>G (p.Pro72Arg) and c.638G>A (p.Arg213Gln), PTEN gene c.802-4_802-3delTT and CHEK2 gene c.470T>C (p.I157T) changes may take part in increasing breast cancer risk. But specifying their frequency, their amount of influence on breast cancer in Turkish population and on therapy need more studies.