Sağlıklı genç erişkin bireylerde sistemik dolaşım irisin düzeyleri
Systemic irisin levels in healthy young adult subjects
  1. Tez No: 424672
  2. Yazar: BENGÜ AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: irisin hormonu, sağlıklı bireyler, sirkadyen ritim, melatonin, kortizol, irisin hormone, healthy individuals, circadian rhythm, melatonin, cortisol
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Biyolojik ritimler uzunluklarına göre günlük (diurnal), aylık (sirkamensal) veya yıllık (sirkannual) periodlar şeklinde adlandırılırlar. Kortizol gibi hormonların çoğu 24-saatlik ritim gösterir. Büyüme hormonu gibi bazı hormonlar da ultradian ritme sahiptir. İrisin çizgili kaslardan salgılanan yeni keşfedilmiş bir hormondur. Kas dokusunun topluca“miyokinler”adı verilen sitokinleri salgıladığı uzun zamandır bilinmektedir. İrisin adlı miyokin PPAR-γ co-activator-1α aktivasyonuna yanıt olarak salgılanır. Bu hormonun en çok üzerinde durulan etkisi subkutan beyaz yağ dokusunu kahverengi yağ dokusuna dönüştürdüğü iddiasıdır. İrisinin 24-saatlik salgılanma paterni daha önce çalışılmamıştır ve bir sirkadyen ritim gösterip göstermediği bilinmemektedir. Bu çalışmaya 10 sağlıklı genç erişkin gönüllü (E/K, 5/5; Ortalama yaş ±SD, 20,6±1,4 yıl) dahil edildi. Tüm katılımcılar detaylı bir fizik muayeneden geçtikten sonra herhangi bir kronik hastalıkları olmadığı ve ilaç kullanmadıkları belirlendi. Tüm gönüllüler uyku laboratuvarında sedanter koşullarda gözlem altında tutuldular ve 24 saat süresince 4 saat aralıklarla venöz kan örnekleri toplandı. Tüm zaman noktalarında vücut sıcaklığı ölçümleri de yapıldı. Biyokimyasal analizlerde serum irisin (ELISA) ve kortizol (RIA) düzeyleri ölçüldü. Tüm parametreler arasında korelasyon analizleri yapıldı. Serum irisin düzeyleri ile kortizol düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Vücut sıcaklığı ile irisin arasında anlamlı korelasyon (r=0.40) gösterildi. Genç erişkin sağlıklı bireylerde serum irisin düzeylerinin 24-saatlik salgılanma paterni ortaya konuldu. İrisin hormonunun salgılanma davranışının belirlenmesi, fizyolojik etkilerinin ortaya konulmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Biological rhythms are named based on their lengths including daily (diurnal), monthly (circamensal) or yearly (circannual) periods. Most of the hormones such as cortisol show 24-hour rhythm. Several hormones such as growth hormone show ultradian rhythm. Irisin is a newly discovered hormone that is secreted from skeletal muscle. It has long been known that muscle tissue secretes cytokines which are collectively named myokines. Myokine irisin is secreted in response to PPAR-γ co-activator-1α activation. The most significant effect of this hormone is conversion of subcutaneous white adipose tissue into brown adipose tissue. 24-hour secretion pattern of irisinin has not been studied previously and it is unknown whether it shows a circadian rhythm. This study included 10 healthy male young adult volunteers (M/F, 5/5; Mean age ±SD, 20,6±1,4 year). All participants underwent a detailed physical examination which revealed that none of the subjects had chronic disease or were on medication. All subjects monitored under sedentary conditions in a sleep lab and venous blood samples were collected by 4 hour intervals for 24 h. Body temperature was also measured at all time points. Biochemical analyses included serum irisin (ELISA) and cortisol (RIA) measurements. Correlation analysis was made among all parameters. There was no significant correlation between serum irisin and cortisol levels. Body temperature and serum irisin levels were significantly (r=0.40) correlated. In this study, we determined 24-h secretion rhythm of serum irisin levels in young healthy young adults. Determining the secretion pattern of irisin hormone may help to uncover its physiological action.