Fruktozdan zengin beslenmeye bağlı metabolik ve kardiyak hemodinamik değişimlerde fiziksel aktivitenin etkisi
Effects of physical activity on metabolic and cardiac hemodynamic alterations which was related with fructose rich diet
- Tez No: 424678
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ARZU VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Fruktoz diyeti, kalp, fiziksel aktivite, metabolik sendrom, egzersiz, Fructose diet, heart, physical activity, metabolic syndrome, exercise
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada fruktozdan zengin beslenmeye bağlı metabolik, kardiyak hemodinamik ve inflamatuar değişikliklere gönüllü fiziksel aktivitenin etkisi araştırılmıştır. Erkek sıçanlar, kontrol grubu (n=7), %10 fruktozlu içme suyuyla beslenen fruktoz grubu (n=7), %10 fruktozlu içme suyu ile beslenen ve aynı zamanda gönüllü fiziksel aktivite yapan fruktoz aktif grup (n=7) olarak ayrıldı. Sıçanların on hafta boyunca günlük sıvı alımları, haftalık vücut ağırlıkları ölçüldü. Bir ve onuncu haftada arasında kilo alımı fruktoz aktif grupta (95,1±14,3 gr), fruktoz grubu (109,0±6,6 gr) ve kontrol grubundan (113,4±10,9 gr) daha düşük bulundu (sırasıyla, p=0.04 ve p=0.03). Onuncu haftanın sonunda, kan örneği alınmasını takiben kalpler, Langendorf düzeneğine yerleştirilerek sol ventrikül gelişim basıncı, maksimum ve minimum sol ventrikül basınç değişim oranları ve kalp hızları kaydedildi. Maksimum sol ventrikül değişim oranı, fruktoz aktif grupta (2351,6±442,2), fruktoz grubu (1320±542,2) ve kontrol (1756±468,7) grubundan yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0.01 ve p=0.05). Sol ventrikül gelişim basıncı, minimum sol ventrikül basınç değişim oranı ve kalp hızları değerleri arasında farklılık saptanmadı. Serum glukoz, insülin, trigliserit, total kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein, tümör nekroz faktörü-alfa ve interlökin-6 düzeylerinde gruplar arasında farklılık bulunmadı. Toplam kalp, akciğer, sağ ve sol ventrikül ağırlıkları, kalp ağırlığı/tibia uzunluğu oranlarında gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç olarak sıçanlarda içme suyuna %10 oranında fruktozun eklendiği ve on hafta beslendiği bu deneysel modelde, metabolik, kardiyak hemodinamik ve inflamatuar açıdan belirgin değişiklik saptanmamıştır. Ancak, çalışma bulguları gönüllü fiziksel aktivitenin,sıçanlar da kilo alımını azaltıcı ve kardiyak kontraktiliteyi artırıcı yönde etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of voluntary physical activity on the metabolic, cardiac hemodynamic and inflammatory changes result from the fructose-rich diet has been invesitigated in this study. Male rats, were separated as control group (n=7), fructose group which was fed 10% fructose to drinking water (n=7), and fructose active group which was fed 10% fructose in drinking water and also subject to the voluntary physical activity (n=7). Daily fluid intake and body weight of rats were measured weekly during ten weeks. Weight gain between the one and the ten weeks were significantly lower for fructose active group (95.1±14.3 g), in comparison to fructose group (109.0±6.6 g) and control group (113.4±10.9 g) (respectively, p=0.04 and p=0.03). The hearts were placed on the Langendorff apparatus following the blood samples were taken and left ventricular developed pressure, maximum and minimum rate of change and heart rate were recorded. The maximum rate of change was found higher in fructose active group (2351.6±442.2) than fructose group (1320±542.2) and control group (1756±468.7) (respectively, p=0.01 and p=0.05). No difference was observed for left ventricular developed pressure, minimum rate of change and heart rate values among the groups. Serum glucose, insulin, triglycerides, total cholesterol, high density lipoprotein, low density lipoprotein, tumor necrosis factor-alpha and interleukin-6 levels were not differ between groups. Total weight of the heart, lung, right ventricle and left ventricle, and heart weight/tibia length ratio were not found significantly different between groups. In summary, no significant metabolic, cardiac hemodynamic and inflammatory change was detected in this experimental model that was added 10% fructose to drinking water during 10 weeks in rats. However, the findings of this study shows that voluntary physical activity effective for decreasing weight gain and increasing cardiac contractility in rats.